Jaké důvody drží lidi v zaměstnání

Proč lidé zůstávají věrni svému zaměstnavateli? Různí lidé mají různé důvody. Mezi ně může patřit příležitost ke kariérovému růstu, flexibilní pracovní doba, spokojenost s pracovní činností nebo v pracovním prostředí, kultura na pracovišti a v neposlední řadě také plat a jiné zaměstnanecké výhody. Mezi faktory, které lidi ovlivňují při rozhodování, zda zůstat, nebo odejít od svého zaměstnavatele, patří také věk, životní okolnosti nebo osobní motivace.

Co ale skutečně vytváří pracovní spokojenost? V první řadě je to spokojenost s manažerem. Lidé od něho očekávají, že jim stanoví cíl, dostanou odezvu k odvedené práci, budou mít podporu, motivaci a budou čerpat z manažerových zkušeností.

Dále je to tým, který lidi drží v práci. Mnoho lidí pracuje lépe a raději v nějaké uspořádané organizaci, některým se zase lépe dělá v přátelském prostředí, lidé mají rádi pochvalu od kolegů.

Třetím faktorem, který je pro lidi podstatný, je zapojit se do projektu, který právě probíhá. Chtějí ho nějakým způsobem ovládat nebo na něm mít alespoň částečný podíl. Okamžitě viditelné výsledky práce jsou pro hodně lidé také podstatné. Když si manažer chce udržet dobré zaměstnance, měl by vědět, co na kterého platí.

-pk-

Zdroj: Joan Lloyd & Associates - stránky americké koučky Joan Lloydové
Zobrazit přehled článků ze zdroje Joan Lloyd & Associates