Jde to i bez konzultantů, ale jak...

Některé podniky se raději snaží řešit vše samy, než by najaly konzultanta. Zdůvodňují to úsporou peněz, zachováním tváře před managementem apod. Výsledky jsou leckdy rozpačité – vyberou ATS, který bude příští rok nepoužitelný, vytvoří webové stránky, které vypadají jako z roku 1995, koupí drahý nástroj, který ve skutečnosti nepotřebují, utratí hodně peněz za inzertní kampaň, která přinese samé nekvalifikované uchazeče atd. Pravdou je, že správně vybraný konzultant za relativně nízkou cenu může mít dramatický, pozitivní a trvalý vliv na nábor zaměstnanců a na výsledky jím dosahované.

Jako jakákoli jiná snaha má i výběr konzultanta svá rizika. Když vyberete špatného, je to ztráta času a peněz. Některé z následujících otázek vám mohou s výběrem pomoci:
- Potřebujete specializovaného konzultanta pro specifickou oblast náboru (například technologii), nebo potřebujete zjistit celkový obraz?
- Jak konzultant kvantifikuje výsledky, rozpoznává překážky, využívá data v rozhodovacím procesu, vybírá a užívá nejlepší praktiky?
- Dělal konzultant takovou práci již dříve, a jestliže ano, jak?
- Spolupracoval již dříve s vaším podnikem, rozumí vaší kultuře?
- Má plán pro řešení běžných problémů?
-ba-
Zdroj: ERE.net - přední světová online komunita pro odborníky z oblasti náboru
Zobrazit přehled článků ze zdroje ERE.net