Je čas odejít

I přes těžkou situaci na trhu práce se stále najdou lidé, kterým se naskytne možnost přechodu do jiného, perspektivnějšího zaměstnání. Může to být z toho důvodu, že se práce stala stereotypní a přestala dotyčného uspokojovat, popřípadě zde neviděl žádné možnosti dalšího rozvoje. Časy, kdy byl člověk zaměstnán po celý život v jediné firmě, jsou nenávratně pryč.

Existují i další důvody, kvůli kterým by člověk měl zauvažovat o tom, zda by neměl změnit zaměstnání. Jedním z nich je například dlouhodobá špatná situace firmy, kdy i přes maximální snížení nákladů klesají zisky. Dalším důvodem mohou být časté personální změny ve společnosti, popřípadě pocit, že ostatní nedoceňují moji práci.

Člověk, který se rozhodne odejít, by se měl na tento krok dobře připravit. Vždy je nutné přesně vědět, proč odcházím a zda může nový zaměstnavatel moje problémy vyřešit. Je lepší se seznámit s firemní kulturou společnosti, do které přecházím a se všemi aspekty nové pracovní pozice.

Ačkoli si člověk již v původní firmě vytvořil pevné citové pouto, měl by se při přechodu do jiného zaměstnání řídit hlavně rozumem. V první fázi tohoto procesu je důležité zachovat vše v tajnosti a radit se jen s těmi nejbližšími – pomluvy se šíří rychle a mohou vše zkomplikovat. Před odchodem je vhodné vyjádřit poděkování předchozímu zaměstnavateli za možnosti a zkušenosti, které jsme v práci načerpali a využili a dokončit všechny úkoly, které nám byly zadány.

**Datum vydání:** VI/2002
Zdroj: Job Universe - server obsahující strategické tipy pro personalisty i uchazeče o zaměstnání
Zobrazit přehled článků ze zdroje Job Universe