Jste mizerný manažer HR?

Ilustrační snímek

Věci, na které se můžete v životě vždy spolehnout: smrt, daně a mizerný HR lídr ve vaší organizaci.“ Tento nápis měl údajně na tričku účastník jedné z posledních konferencí Society for Human Resource Management (SHRM). Píše to alespoň Tim Sackett, americký blogger s dvaceti lety zkušeností ve firemním HR i v roli dodavatele služeb pro HR, na serveru TLNT.com. Důvodem přítomnosti „mizerných“ vedoucích HR ve firmách je podle něho způsob, kterým jsou lidé do vedení HR vybíráni. Na rozdíl od jiných manažerských pozic se podle něho v HR příliš často nepovyšuje na základě skvělých výkonů, ale na základě délky působení v oddělení HR. Jak se tedy poznají mizerní manažeři HR?

Rozhodují na základě špatných měřítek a nesledují skutečné výsledky

Sázejí na subjektivní měřítka, protože jejich cílem je ukázat nadřízeným, jak jsme úspěšní, i když to není pravda.

Bojí se rizika

Firmy čelí riziku každý den. Úkolem HR není zbavit se rizik, ale postavit se jim čelem stejně jako to dělají ostatní manažeři ve vedení firmy.

Bojí se obtížných rozhovorů

To je problém řady manažerů, který si však HR nemůže dovolit. Povrchní manažer HR, který nedokáže vysvětlit své názory a doporučení ani nežádá o vysvětlení ostatní, způsobuje jediné – po firmě se šíří nejrůznější domněnky.

Mají jinou vizi než firma

Lídr, který nedokáže na úrovni svého oddělení, týmu a funkce vytvořit vizi spojenou s vizí celé organizace, má zásadní problém. Stejnou známkou mizerného leadershipu je neschopnost převést firemní vizi do funkční roviny.

Přistupují ke všem zaměstnancům stejně

Mizerný manažer HR je přesvědčen, že se všemi je třeba zacházet stejně. Zacházet s každým stejně a zajistit, aby se všichni cítili rovnocenní však není totéž.

Co je známkou špatného řízení HR podle vás?

-kk-

Zdroj: TLNT - americký blog pro odborníky z oblasti HR a talent managementu
Zobrazit přehled článků ze zdroje TLNT