Jste si jistí stabilitou svého zaměstnání?

Mnoho lidí žije v neustálé nejistotě o stabilitě svého zaměstnání. Pokud se například nemohou přihlásit ke svému firemnímu emailovému účtu, myslí si spíše že jim byl účet zrušen jako předzvěst propuštění, než že jde o technickou závadu. Pokud také patříte mezi takové, uklidněte se. Místo toho věnujte pozornost následujícím signálům, které vám mohou pomoci zjistit, zda si svým místem můžete být jistí nebo ne.

1. Jste spokojení?
Jestliže jste ve svém zaměstnání spokojení, pravděpodobně podáváte také vysoký výkon. Každý zaměstnanec s vysokým pracovním výkonem je pro společnost cenný.

2. Vzděláváte se?
Technologie (zvláště co se týká IT) se dnes vyvíjí mílovými kroky. Pokud se neustále nevzděláváte ve svém oboru, brzy "ztratíte nit" a hrozí, že vás nahradí někdo jiný, vzdělanější.

3. Naslouchá vaše společnost svým zaměstnancům?
Pro každou společnost jsou zaměstnanci její nejcennější aktivum. Když firemní procesy nefungují správně a morálka je nízká, tak pracovní výkon klesá a firma jen těžko dosáhne svých cílů. Komunikace mezi vedením a zaměstnanci (stejně jako mezi zaměstnanci samotnými) prostě musí fungovat.

4. Má společnost svou vizi?
Má váš zaměstnavatel svou misi a jasné cíle? Existuje kvalitní plán pro dosažení těchto cílů? Jasné cíle jsou důležité pro každého zaměstnance a ještě důležitější pro celou společnost.

5. Dokáže společnost napravovat své chyby?
Dělat chyby je lidské a důležité je umět chyby napravovat. Pokud vaše společnost dokáže napravovat své chyby a poučit se z nich, pak má před sebou úspěšnou budoucnost.

6. Odměňuje vás zaměstnavatel adekvátně?
Krom dostatečné finanční odměny se samozřejmě jedná také o nejrůznější zaměstnanecké výhody. Výše takových odměn ukazuje, nakolik je společnost ochotná do vás investovat, podle čehož můžete usoudit, jak velkým pro ní jste přínosem.

7. Všímají si nadřízení vašich úspěchů?
Jste náležitě oceněni, když se vám něco významného povede? Když si váš zaměstnavatel všímá vašich úspěchů, pak máte šanci stoupat ve firemní hierarchii nebo se podílet na více klíčových projektech.

8. Těšíte se na pondělí?
Nejspíše neexistuje nikdo, kdo by se netěšil na víkend, ale podstatně menší počet lidí se těší na začátek nového týdne. Patříte mezi ty, kteří se rádi vracejí do práce? Cokoliv vám dodává chuť ráno vstát a jít do práce, ať už to je její samotná náplň, vaši kolegové, nebo prostě jen příjemné pracovní prostředí, má cenu zlata.

-ds-

Zdroj: Monsterlearning - Informace zejména z oblasti učení, školení a rozvíjení schopností zaměstnanců.
Zobrazit přehled článků ze zdroje Monsterlearning