Kam se poděly mé lidské zdroje?

Strategické řízení lidských zdrojů si žádá nový pohled. Manažeři by si měli uvědomit, že nejsou jen ve své funkci, ale především v byznysu. Měli by dokázat propojit své priority s obchodními procesy, trávit čas s lidmi, s nimiž je možné sdílet relevantní pohledy a výzvy, monitorovat a měřit své pokroky. Jen pokud se budou chovat jako strategičtí hráči, mohou být rovnocennými partnery nejvyššího vedení.

- Propojte priority HR s prioritami firmy. Nejde o to, přesvědčit vedení firmy o tom, že lidské zdroje jsou důležité. Je třeba vysledovat klíčové obchodní a tržní záležitosti, v nichž jsou firemní lidské zdroje a schopnosti jejich řízení kritické pro obchodní výkonnost.

- Získejte patřičnou inteligenci k pochopení obchodních potřeb a cílů. Pokud trávíte většinu času mezi odborníky na lidské zdroje, nevyužíváte jej efektivně. K pochopení firemních priorit je třeba trávit více času s lidmi, kteří firmu řídí a zákazníky, kteří ji podporují.

- Zajistěte oddanost lidských zdrojů. Po určení priorit v řízení lidských zdrojů se ujistěte, že máte k dispozici lidi a schopnosti ke splnění vaší vize. Důkladně prověřte své specialisty. Ujistěte se, že máte lidi, kteří budou směřovat správným směrem, zatímco vy se budete moci věnovat širším problémům a kritičtějším příležitostem.

- Efektivně měřte své výsledky. Vaším cílem je tvorba hodnot, nikoli snižování nákladů. Pokud se stále soustředíte na to, jak utratit co nejméně prostředků na HR procedury a dosáhnout co největšího tržního podílu, není to dobře. Nahlížejte naopak na investice do lidí jako na investice s měřitelnými výsledky. Hledejte, kde například vyplacení prémie výrazně kladně ovlivní strategické cíle firmy. Rozšiřte svou definici toho, co může ovlivnit oddanost a přínos zaměstnanců firmě. Nejde jen o platy a benefity. Soustřeďte se na to, co potřebuje vaše firma a nikoli to, co dělají ostatní.

-kk-
Zdroj: Workindex.com - rozcestník k řešením v oboru lidských zdrojů, nové informace pro personalisty
Zobrazit přehled článků ze zdroje Workindex.com