Kam ta dnešní mládež spěje

Ilustrační snímek

Pokud máte zkušenosti s řízením nejmladší generace zaměstnanců, pravděpodobně jste si již mnohokrát posteskli, že odbíhají od jedné věci ke druhé, neplní vždy své povinnosti, chtějí slyšet hodně chvály a nechtějí zůstávat v kanceláři déle, než je nutné. Jako rodiče možná sledujete, jak vaše děti odkládají finanční nezávislost, rodinu i kariéru a říkáte si, kde jste v jejich letech byli vy.

Přemýšlíte na tím, kam ta dnešní mládež spěje? Pak vězte, že totéž dělaly už dlouhé generace před vámi. I když se to nemusí zdát na první pohled, i představitelé tzv. Generace Y (Millenials) mohou jít ve světe práce v mnohém příkladem. Podle serveru CBS News jsou to především tyto oblasti:

1. Podnikání

Ekonomické podmínky jsou stále obtížnější, a proto roste důležitost podnikavého ducha každého z nás. Vědí to všichni, zejména pak nejmladší generace. Schopnost uvažovat ve smyslu „když nemůžu najít práci, vytvořím si ji sám“ je velkou inspirací právě od „té dnešní mládeže“.

2. Rovnováha práce a soukromí

Nejmladší generace vyrostla s mobilními technologiemi. Nevidí smysl v tom, sedět v kanceláři osm hodin denně. Považuje za normální pracovat pružně či z domova, pokud to daná pracovní role umožňuje. Dokazují, že takto se dá pracovat efektivněji, proč se tedy bránit flexibilitě?

3. Idealismus

Manažeři si stěžují, že mladí zaměstnanci nejsou vděční, že vůbec mají práci. Proč by ale měli být spokojeni s prací, která pro ně není nic víc než práce? Vyzkouší si různé místa a mají větší naději, že najdou něco, co je bude opravdu bavit. To by měl zkusit každý, kdo si to může dovolit.

4. Loajalita vůči lidem

Nejmladší generace je loajální k lidem, nikoli organizacím. Udržuje osobní kontakty prostřednictvím sociálních sítí. S kolika lidmi ze své minulosti jste v kontaktu vy?

-kk-

Zdroj: CBS MoneyWatch - server americké mediální skupiny CBS věnovaný managementu a obchodu
Zobrazit přehled článků ze zdroje CBS MoneyWatch