Kancelářské bolesti

Kancelářští pracovníci často trpí bolestí zad, zejména kříže. Předcházet jí lze správným držením těla. Dobré je měnit při práci polohy, sklopit sedací polohu židle dopředu, telefonovat vestoje, navštěvovat kolegy v sousedních kancelářích nebo pravidelně cvičit. Problémem je však malá odpovědnost zaměstnanců. Německý odborníka ergonomii Armin Windel nepřikládá tento problém nedostatku času ani lenosti. Podle něho jde o nedostatek uvědomělosti.

Švýcarská ergonomka Sandra Kündigová dodává, že člověk, který sedí osm hodin denně u počítače, by měl trénovat své břišní svalstvo. Zodpovědný člověk by se proto měl ve svém volném čase dostatečně věnovat sportu a pohybu. Kromě potíží se zády se kancelářští pracovníci potýkají také s bolestmi šíje a ramen, zápěstí a hlavně očí. Když se totiž člověk dívá na monitor, méně mrká a jeho oči pak vysychají, zrudnou a svědí. Řešením je kvalitní obrazovka a průběžný odpočinek očí.

Mnoho zaměstnavatelů si také neuvědomuje, že většinu ergonomických požadavků lze splnit jen reorganizací kanceláře, tudíž zadarmo. Ne vždy je však za zdravotními problémy jen špatný interiér nebo na malý monitor. Mnoho symptomů je podmíněno stresem. Kündigová proto varuje před přesouváním mezilidských nebo pracovních problémů do oblasti pouhého kancelářského vybavení.

-kk-

Zdroj: JobPilot.cz - české stránky serveru JobPilot s nabídkami práce
Zobrazit přehled článků ze zdroje JobPilot.cz