Když neumíte prosadit své nápady

Pokud přijdete během jednání se zajímavým nápadem, ale přednesete jej nepřesvědčivě, je možné, že bude přehlídnuti a přebere vám ho někdo, kdo si všimne jeho hodnoty a rychle si jej přivlastní.

To, zda získáte uznání za své nápady, nezávisí jen na tom, kdy jsou sděleny, ale také jakým způsobem. Zde je několik doporučení, která vám mohou pomoci:

- Komunikujte s jistotou. Zaměstnanci, jejichž slovo má během jednání váhu, obvykle hovoří více nahlas a příměji než ostatní. Řada lidí začne svou řeč něčím jako: „Nevím, jestli to bude fungovat, ale...“ nebo „Možná jste o tom už přemýšleli, ...“. Takovými výroky si však nejspíš zajistíte, že zbytek toho, co řeknete bude ignorován. Buďte proto více asertivní.

- Řekněte to nadřízenému. Nepředpokládejte, že si nadřízený vašich nápadů všimne. Bude zřejmě příliš zaneprázdněný svými problémy. Pokud nemáte čas probrat věci s nadřízeným osobně, napište mu e-mail nebo zprávu.

- Získejte podporu u ostatních. Pokud máte skvělý nápad, marketujte jej interně a proberte jej s různými lidmi, tím si také zajistíte vlastnictví své ideje. Pokud ale někdo váš nápad doplní nebo vylepší, měli byste to při jeho prezentování dát vědět.

- Aby v tom bylo jasno. Pokud si někdo za váš nápad vylíže smetanu v konkurenčním pracovním prostředí, je třeba udělat ve věcech jasno. Napište memo, které objasní, odkud nápad přišel – třeba i humornější formou. V nekonkurenčím prostředí je lépe to nechat být.

 

- Kdy je lépe vzdát se zásluh. Pokud je osoba, která vám „krade“ nápady váš nadřízený, je to trochu jiná situace. Nezapomínejte, že váš hlavní úkol je podporovat nadřízeného a pomáhat mu vypadat dobře - i pokud to znamená nechat tuto osobu získat čas od času uznání za to, co jste udělali. Odměna, která by vás měla čekat v oblasti osobního ohodnocení a podpory v kariéře, by za to měla stát, za podmínky, že pracujete s manažerem, kterému věříte a který vás respektuje. Pokud vám nadřízený „vykrádá“ nápady, aniž by vás patřičně ocenil, je na čase změnit místo.

 

-av-
Zdroj: CareerBuilder - největší americký portál s nabídkami zaměstnání
Zobrazit přehled článků ze zdroje CareerBuilder