Když přijmete protinabídku starého zaměstnavatele, uškodíte své kariéře?

Mít jasno v tom, kdy akceptovat protinabídku a zůstat u stávajícího zaměstnavatele, není jednoduché. Věříte, že zaměstnavatel dodrží slib a dá vám více odpovědnosti? Získali jste nově slíbené podmínky písemně?
Protinabídky obvykle znamenají větší platové ohodnocení. Pokud je vše, co jste chtěli, větší plat, pak může být akceptování takové nabídky správné. Častou jsou ale za snahou z firmy odejít i jiné důvody.

Pokud jste si přáli změnit více věcí, je třeba, abyste si pečlivě promluvili s vaším manažerem. Někdy si zaměstnanci neuvědomí, že probrání protinabídky je čas pro seriózní jednání, téměř rovné diskuzi podmínek s novým zaměstnavatelem. Důležité je, aby se změnilo to, co vás přimělo začít hledat nové místo.

Asi polovina zaměstnanců protinabídku přijme, většina si však během půl roku začne znovu hledat nové místo, protože zjistí, že se kromě platu nic nezměnilo.

Firmy většinou nedělají protinabíku, pokud mají v plánu někoho brzy poté propustit. Na druhou stranu je ale záhodno určit, zda neslibuje zaměstnavatel „hory doly“ jen pod záminkou získání času, než si za vás najde vhodnou náhradu, nebo dostojí termínu důležité zakázky.

Pro řadu manažerů je nutnost podat protinabídku velmi nepříjemná a může to poškodit váš vztah. Pokud ji přijmete, ukončete věci diplomaticky s novým zaměstnavatelem.

-av-
Zdroj: Career Journal - portál amerického listu Wall Street Journal zaměřený na zaměstnání a kariéru
Zobrazit přehled článků ze zdroje Career Journal