Když si sypat popel na hlavu, tak stylově

Přiznat, že jste udělali chybu, není nikdy snadné, ale když už se odhodláte to přiznat, udělejte to stylově. Odcházíte z konferenční místnosti s pocitem triumfu. Přišli jste se skvělými nápady a rozmetali všechny námitky. Tým bude jednat podle vašich doporučení. Celý den strávíte obklopeni aurou úspěchu, ale cestou domů začnete přemýšlet o otázce, kterou vám kdosi v místnosti položil. Nezasloužila si větší diskuzi? Byli jste si tak jisti a nyní váháte. Večer v posteli přemýšlíte ještě víc a ve tři ráno se probouzíte s uvědoměním, že jste se zmýlili. To je pohroma, co teď budete dělat? Tak především jste se poučili, že už se nemáte předvádět. Navíc je možné z této situace vyjít jako profesionál, otevřený a apolitický. Jak to udělat:
- Okamžitě se setkejte s opozicí – sdělte vašemu největšímu oponentovi, že jste přes noc změnil své hledisko a že on šel tím správným směrem. Pak buďte zticha a vyslechněte si jeho odpověď. Buďte připraveni, že vám vrátí to, jak jste se k němu chovali včera.
- Řekněte to i ostatním – pokus nemáte brzy nějakou poradu, kde byste oznámil svůj omyl, rozešlete e-mail, kde popíšete změnu svého stanoviska.
- Řekněte to šéfovi – zeptáte se, jak je to možné, co se stalo. Vysvětlete mu to a už chybu nikdy neopakujte.
- Omluvte se, pokud je to potřeba – čestně pohlédněte na to, kde jste pochybil. Tam, kde jste někoho urazil, nebo jeho práci, je třeba se omluvit. Řekněte, že oni měli pravdu, ne vy, a že si jich vážíte a ceníte více než kdy předtím.

-ba-
Zdroj: Bloomberg Businessweek - portál prestižního amerického týdeníku Business Week a mediální agentury Bloomberg
Zobrazit přehled článků ze zdroje Bloomberg Businessweek