Když vás kolegové nechtěně iritují

Pro některé zaměstnance je interakce s kolegy iritující, někdy i úplnou noční můrou. Příklady:

- Nelibé pachy. „Pracovala jsem s člověkem, který zapáchal jako špinavý mokrý hadr. Velmi mě to obtěžovalo,“ vzpomíná podnikatelka z Washingtonu Ch. Lamová. „Zapáchal tak strašlivě, že se mi hrnuly slzy do očí a komplikovalo mi to vlastní práci.“


- Telefonisté. Řadu lidí dráždí, když jejich kolega tráví příliš času osobními telefonáty nebo posíláním SMS rodině a přátelům.


- Surfaři. „Nespolupracovnice“ Kristy z Colorada byla doslova závislá na společenských stránkách. Práci věnovala asi dvě hodiny denně a většinu z toho musela její kolegyně opravit a předělat.


Toto byly dost extrémní případy. Kolegové nás ale iritují celou řadou méně závažných věcí. Když si zrovna nezpívají, tak žvýkají, srkají, popotahují, kašlou nebo říhají způsobem, který nelze ignorovat.


Další velmi běžné důvody, proč se nám práce s kolegou zajídá:


- Má neustále negativní postoj k práci,

- je neuvěřitelně hlučný nebo shání drby,

- přináší si do práce aromatické potraviny,

- provádí na pracovišti osobní hygienu (například si ošetřuje nehty),

- neuklízí po sobě.


Jak řešit konflikt


- Aktivně se snažte situaci řešit.

- Když je přednesena stížnost, pomluva nebo negativní informace, zdokumentujte fakta. Tento přístup hasí potenciální jiskry pro větší konflikt a odebere ze situace nechtěné emoce.

- Nezávažné konflikty mohou být vyřešeny pomocí taktního humoru.


I když může být některé chování kolegů velmi iritující, možná jsou za ním další faktory, které nevidíte. Mnoho času na telefonu s rodinou může být například znamením osobní krize, zatímco hygienické záležitosti mohou naznačovat zdravotní problémy. Vy nebo váš manažer byste měli být při přednesení těchto témat pečující a citliví.

-av-

Zdroj: CareerBuilder - největší americký portál s nabídkami zaměstnání
Zobrazit přehled článků ze zdroje CareerBuilder