Když váš šéf pomlouvá svého šéfa

Pokud je v práci dusno, většinou za to může chování šéfa. Každý člověk v týmu pak pracuje v obavě, aby něco nezkazil nebo aby dokonce nedostal neočekávaně výpověď. Problém je nejen, když jde ze šéfa strach, ale také když se nestará o práci, je zapomětlivý.

Do problému nebo konfliktu se také může zaměstnanec dostat v případě, že jeho šéf pomlouvá svého šéfa, když nemá žádné zábrany a vše líčí ve svém týmu. Jenže co když nechce být do této kancelářské politiky zatažení?

Zaprvé nevstupujte do žádného rozhovoru o tom, jaké má váš nadřízený problémy se svým nadřízeným. Pokud se ale od vás očekává nějaké reakce, klidně se vyhněte přitakávání tím, že řeknete „vidím, že je to pro vás frustrující situace“. Pokud můžete, opusťte fyzicky místo, kde k pomluvám dochází.

Nenabízejte svému šéfovi žádnou útěchu, neprojevujte lítost. Mohlo by se stát, že by vás šéf použil jako spojence pro své vlastní trable. Ani mezi svými spolupracovníky o problému nemluvte. Pokud na šéfa přijde řeč, snažte se téma stočit někam jinam nebo odejděte.

I když jste možná situací rozptýlení, snažte se svou práci dělat stejně dobře jako dříve. Počkejte, až se situace uklidní. Jestliže ale trvá déle než tři měsíce, měli byste začít uvažovat o změně prostředí, pokud se vám v tomto špatně dýchá.

-pk-

Zdroj: Bloomberg Businessweek - portál prestižního amerického týdeníku Business Week a mediální agentury Bloomberg
Zobrazit přehled článků ze zdroje Bloomberg Businessweek