Klíč ke kreativnímu pracovnímu prostředí

Kreativní pracovní prostředí není jen pro šílené autory reklam. Nevýrazný nábytek, nudný koberec a identické osvětlení neinspiruje v jakémkoli povolání. Jak tedy vytvořit pracovní prostory, v nichž budou myšlenky přicházet samy?

- Ujasněte si účel. Přemýšlejte o tom, kdo bude dané prostory využívat a co chce vytvořit.

- Propojte hlavu a srdce. Když dokážete stimulovat intelekt a emoce zaměstnanců, inspirujete je. Obklopte se kreativitou a stanete se její součástí.

- Buďte dětinští. Můžete například zavést magnetické tabule pro vyvěšování obrázků nebo kreslení. Nejkreativnější lidé na světě jsou děti, než jim zakážete čmárat po stěnách.

- Experimentujte. Kreativitu mohou podpořit barvy, dekorace i zvuky. Nenuťte své lidi, aby chodili do kanceláří s pocitem, že jdou do práce, ale s pocitem, že jdou na místo, kde mohou rozvíjet své myšlenky.

- Rozptylujte zaměstnance. Sedět celý den u pracovního stolu je neinspirativní. Někdy je lepší nepřemýšlet nad řešeným problémem, ale něčím úplně jiným. Kancelář může vypadat například jako les.

- Dělejte nečekané. Lidé neuvidí svět jinak, když se budou dívat stále na totéž.

- Buďte osobní. Umožněte zaměstnancům, aby si sami dotvářeli své pracoviště. Proč například nenechat zaměstnance, aby si vyzdobil svou stěnu obaly od bonbónů, které si dává po obědě.

- Udělejte změnu. Snažte se, aby lidé vždy nevěděli, co je čeká, když vstoupí dovnitř.

- Porušujte pravidla. Kreativita znamená jít proti normě, jednat svobodně. Někdo například může mít rád minimalistické bílé místnosti a extrémní pořádek.

-kk-
Zdroj: The Times Online - stránky prestižního britského deníku
Zobrazit přehled článků ze zdroje The Times Online