Kolegy si bohužel zvolit nemůžete

Kanceláře jsou místa s osobitou kulturou. Pracoviště se však může proměnit na peklo, pokud se na něm vyskytne cholerik, intrikán či pochlebovač. Nepříjemní kolegové nebo nadřízení člověka dokážou dokonale otrávit a vezmou mu chuť do práce. V této situaci ovšem nejste bezbranní.

Každé ráno přicházejí do práce miliony lidí, kteří pociťují žaludeční nevolnost, jen co si vzpomenou na neurotického šéfa, vševědoucího vedoucího oddělení nebo egoistického kolegu. Práce je pro takové lidi nejen místem, kde se odehrává kus jejich života, ale zároveň i krizovou zónou, která významně ovlivňuje sociální chování jedince, jeho duševní rozpoložení a dokonce i zdraví. Kanceláře jsou prostorem s osobitou kulturou a vlastními nepsanými pravidly.

Většina lidí tráví se svými spolupracovníky více času než s příslušníky vlastní rodiny. Životního partnera si lze vybrat a profesi zvolit – kolegy však ne.

V sociálním světě kanceláří na sebe narážejí nejrůznější charaktery. Jsou tam byrokrati, kteří zkoumají každý krok, kariéristi snažící se prosadit za každou cenu, herečky, jejichž výkony jsou lepší než výkony hereček divadelních, nebo „vejtahové“, kteří dokážou nejlépe prodat sami sebe.

S různými charaktery na pracovišti se budete muset smířit nebo je prostě ignorovat. Pokud ovšem dokážete vytvořit s „normálními“ kolegy svou vlastní partu a máte schopného manažera, tak by nemělo dojít k tomu, k čemu dochází v některých amerických a francouzských společnostech, že si několik lidí kvůli pracovnímu prostředí sáhne na život.

-pk-

Zdroj: HNonline - zpravodajský server slovenského ekonomického deníku Hospodárske noviny
Zobrazit přehled článků ze zdroje HNonline