Kolik přesčasů uškodí vaší kariéře?

Před 2 500 lety řekl Confucius svým studentům, že nadměrné pracovní úsilí je stejně špatné, jako když pracujete málo. Něco tak zřejmého ale většina z nás dodnes stále ignoruje s tím, že si myslí, že jediné negativum přepracovanosti je únava. Ve skutečnosti jsou „vedlejší účinky“ mnohem vážnější. Zvlášť pro manažery může znamenat práce v „toxických“ dávkách „otravu“ kariéry.

Zaprvé může excesivní pracovitost znamenat snahu zamaskovat slabosti. Ty pak mohou vyjít na povrch příliš pozdě, kdy už není jednoduché případné chyby napravit.

Další problém, když pracujete mnoho hodin denně je, že se tento „životní styl“ nedá dlouho vydržet, aniž by osoba neukrajovala čas někde jinde. S roky se přihlásí i organizmus, který začne protestovat proti nezdravému životnímu stylu.

Třetí důvod, proč to není dobrá strategie, je snadnost, s jakou lze tento styl okopírovat - není to udržitelná konkurenční výhoda.

Možná si říkáte, jak máte poznat, zda pracujete příliš. Porovnejte svou pracovní dobu s kolegy a uvědomujte si, kolik času trávíte v kanceláři. Pokud pracujete více hodin než ostatní, ale vaše výsledky tomu neodpovídají, pravděpodobně tím kompenzujete nějaký nedostatek. Naslouchejte tomu, jakým způsobem lidé definují vaše silné stránky. Přívlastky „pilný“, „obětavý“ apod., by neměly být mezi těmi prvními. Nakonec si zkuste upřímně přiznat, zda byste mohli pracovat ještě více, kdybyste chtěli. Pokud je odpověď taková, že už to o moc víc nejde, máte problém a měli byste se nad svým tempem i kariérou zamyslet. Je lépe mít rezervy, které pak můžete využít, když „jde do tuhého“ a tak pracovat na maximální obrátky, jen když je opravdu potřeba.

-av-
Zdroj: Career Journal - portál amerického listu Wall Street Journal zaměřený na zaměstnání a kariéru
Zobrazit přehled článků ze zdroje Career Journal