Kultura na pracovišti v Nové ekonomice

V letech 1999 a 2000 se zaměstnancům většiny amerických firem vedlo poměrně dobře. Tehdy se ještě věřilo, že technologie a Internet změní kulturu na pracovišti jednou provždy. Díky akciovým opcím byli zaměstnanci motivováni podávat vyšší výkony a věnovat své práci více času, jejich platy byly poměrně vysoké a ani propouštění tolik nehrozilo.

Dnes je vše jinak. Investoři nutí firmy, aby prokázali svou ziskovost. Firmy si musely najít způsob, jak snížit náklady – nejjednodušším způsobem bylo omezit zaměstnanecké výhody, včetně možnosti zvýšení platu. Propouštění je na denním pořádku a najít novou práci je téměř nemožné.

Morálka na pracovišti navíc klesá – když někomu z kanceláře v důsledku snižování stavů zmizí oblíbený kolega, dotyčný, který „přežil“, ztratí motivaci. Bohužel se tak vracíme do světa, kde je práce pouze nenáviděným prostředkem, jak si vydělat nějaké peníze. Hůře jsou na tom lidé, kteří byli zvyklí na dřívější bezproblémové pracovní prostředí – pro ně je to tvrdý pád do reality.

Člověk by si měl z dané situace alespoň vzít to nejlepší a využít všechny příležitosti, které se mu ve firmě nabízí (např. školení a další rozvoj).

**Datum vydání:** IV/2002
Zdroj: Wetfeet.com - americký portál s nabídkami zaměstnání a informacemi o trhu práce
Zobrazit přehled článků ze zdroje Wetfeet.com