Lekce respektu z Arizonské pouště

Autor článku se jednoho dne vydal na výlet. Zapůjčil si automobil a ujížděl z Velkého kaňonu, přičemž se kochal přírodou, aby následně zjistil, že je v bohapusté krajině a má málo benzínu. K jeho zděšení mu auto nakonec nadobro zastavilo těsně před skupinkou asi deseti nebezpečně vyhlížejících motorkářů. S nedůvěrou očekával, co se asi stane. Motorkáři se mu ale nevysmáli, naopak se vstřícně zeptali odkud je, přivítali ho v Arizoně a nabídli mu pomoc. Jeden z nich se pak vydal pro benzín a ostatní s ním setrvali v přátelském rozhovoru. Setkání s motorkáři pro něho znamenalo obrovskou lekci respektu. Pokusil se ji tedy převést do oblasti pracovních vztahů.

Pracoviště jistě není pustým okolím arizonské dálnice, respekt na ně ale patří stejně jako do oné pouště. Na pracovišti zcela shodně platí, že chceme-li získat respekt pro sebe, musíme respektovat ostatní. Jestliže si budeme spolupracovníky dělit například na důležité a nedůležité, respektu nedocílíme. Jak tedy získat respekt? Toto je několik tipů:

- Nečekejte s budováním respektu až do chvíle, kdy se vám vyprázdní nádrž.
- Mluvte o respektu s kolegy.
- Dodržujte pomyslnou presumpci neviny jako jeden ze základních pracovních principů.
- Hledejte možnosti prosazování respektu v neformálních i formálních rozhovorech týkajících se myšlenek, hodnot, cílů, nebo pracovních postupů.
- Jasně a nahlas projevujte nesouhlas s nerespektováním okolních osob a pravidel.
Zdroj: Better Workplace Now - server amerického konzultanta Toma Tereze s tipy pro lepší pracoviště
Zobrazit přehled článků ze zdroje Better Workplace Now