Lidé neodcházejí za platem, ale za lepšími podmínkami

Po celém světě se lidé přemisťují za lepší prací a začíná to platit také o nás a o Slovensku. Ta samá situace je například i v Rakousku, v Irsku nebo v Šanghaji.

Situace na trhu práce je velmi dynamická a velmi zajímavé by byly prognózy, které by dokázaly odhadnout vývoj.

Ještě nedávno strašil Francouze přízrak polského instalatéra: byl symbolem laciné pracovní síly, která z Východu zaplaví prosperující Západ a připraví místní o práci. Nestalo se tak a Poláci dnes mění kurz.

I když není například Slovensko právě nejzajímavější z pohledu cílových zemí ekonomických migrantů, personální společnosti tam dovážejí Ukrajince, Rumuny a další. Uvažuje se dokonce o pracovnících z Indie.

Směr proudění lidí se velmi prudce mění. Zatímco před deseti lety bylo pro Čechy a Slováky zaslíbenou zemí Německo, dnes se němečtí nezaměstnaní stahují do USA a Švýcarska.

Německo sice ještě není vystěhovaleckou zemí, ale sílí tam tendence odcházet za prací a nemít přesně stanovený datum návratu. Lidé přitom neodcházejí pracovat do zahraničí pro peníze, ale spíše za lepšími pracovními podmínkami a možností realizace.

Tento vývoj nutí firmy bojovat o pracovníky, protože lidé jsou ochotní přestěhovat se stovky kilometrů za lepším, na druhé straně jsou lidé nuceni stále se zdokonalovat.

-pk-

Zdroj: Sme.sk - zpravodajský server slovenského deníku SME
Zobrazit přehled článků ze zdroje Sme.sk