Lze mít uspokojivý osobní život i kariéru?

Je možné dosáhnout profesních cílů, aniž byste museli obětovat váš osobní život. Na druhou stranu lze realizovat osobní sny a zároveň mít naplňující kariéru. Úspěch v obou oblastech závisí ve velké míře na vaší schopnosti definovat rovnováhu, která bude pro vás nejlepší a vyjednat rozumné podmínky se zaměstnavatelem.

Nedávný průzkum naznačuje, že flexibilita je nejvíce ceněný benefit. Důvod? Zvýšená kontrola nad časem umožňující vyvážit různé aktivity. Přestože neexistuje jednotný recept, následující tipy vám mohou pomoci přinést lepší rovnováhu do profesního a osobního života.  

- Vyjednejte změnu. Řada firem dnes uznává, že směrnice přátelské rodině jim napomáhají přilákat a udržovat talent. Pokud se vám líbí vaše současná pozice, potřebujete ale více flexibility, zjistěte, zda je možné vyjednat nějakou formu flexibility a dejte specifické příklady, jak modifikace vaší současné pracovní situace zvýší vaši efektivitu a produktivitu.

- Prozkoumejte alternativní možnosti. Některé profese jsou náročnější a pokud potřebujete více času pro sebe a své blízké, zvažte přechod někam, kde budete méně stresovaní a flexibilnější. Počítejte ale s tím, že možná budete muset něco obětovat – ať už vyšší platové ohodnocení nebo větší odpovědnost.  

- Zpomalte. Zastavte a užívejte si aktivity a lidi okolo sebe v práci i mimo ni. Snažte se nebrat si domů přiliš práce na víkendy. Pokud se takto dokážete distancovat od pracovních aktivit, dobijete lépe baterky a budete pak s příchodem nového týdne produktivnější.

- Zjednodušujte. Lidé rádi zkouší zvládat příliš mnoho za příliš krátkou dobu. Snažte se najít způsoby, jak svůj život zjednodušovat. Například eliminujte nepořádek ve své kanceláři – organizované pracoviště vám ušetří čas a umožní vám pracovat efektivněji. V oblasti osobního života zvažte, zda se například musíte účastnit určitých společenských aktivit.

- Cíle. Zkuste si sepsat seznam úkolů pro každý den s tím, že zvolíte priority. Nejen, že je příjemné odškrtávat, co je hotovo, ale také se nebudete cítit tolik zahlceni.

- Sdílení. Bez ohledu na to, jak dokážete být efektivní, vše má své hranice včetně množství práce, které zvládnete za den odvést. Pokud jste manažer, měli byte být schopni práci delegovat a nedělat některé věci sami.

- Berte rovnováhu práce a osobního života jako pohyblivý cíl. Nezapomínejte, že dosáhnout správné rovnováhy je trvalý process, který je odvislý od aktuálních cílů a odpovědností.

-av-

Zdroj: CareerBuilder - největší americký portál s nabídkami zaměstnání
Zobrazit přehled článků ze zdroje CareerBuilder