Mlčeti zlato

Každý má svého šéfa. I když „pracujeme na sebe“, stále máme klienty. Základem udržení zdravého vztahu zaměstnance a šéfa je nedovolit, aby si šéf myslel, že nemáte rádi svou práci, nejste schopni ji dělat nebo ji dokonce považujete za něco pod svou úroveň. Článek upozorňuje na běžné výroky, které z pohledu šéfů mohou vyznívat právě tímto způsobem.

- To není moje práce. Dostanete-li úkol, o kterém se domníváte, že nepatří do vaší práce, snažte se nejprve zjistit, proč vám byl přidělen. Šéf k tomu může mít oprávněný důvod a také vám to může pomoci. Diskutujte až ve chvíli, kdy si budete myslet, že splnění daného úkolu je špatný nápad (tj. špatný pro firmu).

- To není můj problém. Tento výrok dává najevo jasný nezájem. Nemáte-li nic konstruktivního, co byste řekli, raději mlčte. Lepší je však pomoci. Problém na pracovišti je v podstatě problémem všech.

- To není moje chyba. Řeknete-li, že něco není vaše chyba, v okolí to automaticky vyvolá pocit podezření. Skutečnost je, že se něco stalo a je třeba to napravit. O tom byste měli přemýšlet, ne obviňovat.

- Mohu dělat jenom jednu věc. Taková stížnost na příliš práce lítost u šéfa nevzbudí. Naopak si bude myslet, že odmítáte práci, nebo nejste schopni ji zvládnout. V dnešní době jsou všichni pod tlakem a sarkasmus není na místě.

- Na takovou práci mám příliš vysokou kvalifikaci. Může to tak být. Své pracovní místo jste si však vybrali sami a připomínky tohoto typu vám nijak nepomohou. Navíc si tím znepřátelíte kolegy. Ani šéf to nebude brát jako impuls k vašemu povýšení.

- Je to jednoduché, to může dělat každý. Možná chcete ukázat, jak jste dobří, ve skutečnosti však spíše říkáte, že vaše práce je hloupá. A šéfové nechtějí slyšet, že děláte něco triviálního nebo hloupého.

- To se nedá udělat. I když je věc, o níž jste žádáni, opravdu nemožná, opět jde o výrok, který ukazuje na neefektivitu a neschopnost. Raději se zamyslete, proč to po vás šéf chce. Teprve, až budete znát cíl, můžete hledat jiné cesty ke splnění úkolu.

-kk-

Zdroj: U.S. News & World Report - americký web věnovaný vzdělávání, zdraví, financím a kariéře
Zobrazit přehled článků ze zdroje U.S. News & World Report