Můj šéf je narcis. No a co?

Chceme-li se naučit efektivně spolupracovat s narcistními typy osobností, měli bychom nejprve pochopit, jak jejich osobnost funguje. V první řadě jde o sebestřednost. Narcisové vždy očekávají pozornost a chválu, často zveličují své úspěchy a považují za samozřejmé, že je ostatní budou vnímat jako nadřazené. Téměř vždy udělají dobrý první dojem, který však většinou nemá dlouhého trvání.

Pokud těmito vlastnostmi disponuje váš nadřízený, není třeba hned začít sepisovat výpověď. Naučte se přizpůsobit a správně zacházet s tímto typem osobnosti, což vám nejen usnadní pracovní život, ale také jej učiní produktivnějším.

- Narcisům neodporujte. Raději si své myšlenky nechte pro sebe. Zbytečně byste se vystavili – možná i dlouhodobým – negativním komentářům ze strany nadřízeného. Nemůžete vyhrát v hádce s někým, kdo nikdy nepřizná své chyby.

- Předstírejte nadšení pro všechny věci, které jsou pro narcise důležité – jeho profesionální úspěchy, dobrý vzhled, přízeň žen atd. Podpoříte tím jeho ego, což vás učiní ještě více neslučitelným s tím, jak on je skvělý – a tím pádem i dále od toho, aby si vás všímal.

- Nevyjadřujte žádné poznámky, které by mohly přímo či nepřímo napadat narcisův image, úsudek nebo dovednosti. Věty začínající slovy „nemůžete“, „přehlédl jste“, „měl byste“ nebo „víte, že...?“ jsou pro narcise urážkami. Vždy reaguje špatně na omezení své svobody.

-kk-

Zdroj: ezinearticles.com - Databáze odborných článků pro elektronické magazíny.
Zobrazit přehled článků ze zdroje ezinearticles.com