Na dárky s rozmyslem

Blíží se období Vánoc a s ním i rozdávání dárků. Většina lidí má určitou představu, čím obdarovat své blízké, složitější to však je v případě kolegů, nadřízených a dalších obchodních kontaktů.

- Nepodléhejte tlaku. Vzhledem k ekonomické situaci není letošní rok tím, který by předpokládal nákladné dárky. Existuje řada nenákladných způsobů. Můžete například využít některý ze svých talentů. Něco sami uvařte nebo vyrobte, pošlete osobní přání. Můžete také pozvat své kontakty na oběd či kávu nebo se společně podílet na charitativní akci.

- Vycházejte z tradice své kanceláře. Když se rozhodnete dávat dárky, držte se etikety, která je ve vašem okolí běžná. Manažeři například mohou svým podřízeným dávat dárky, aniž by očekávali, že je také obdarují. Některé kanceláře dokonce výměnu dárků nepředpokládají vůbec.

- Měli byste znát obdarovávané. O lidech, kterým budete dávat dárky, se snažte zjistit co nejvíce. Čím bližší dárek jim věnujete, tím více jej ocení.

- Lidi mimo kancelář obdarovávejte uváženě. Než budete dávat dárek obchodnímu partnerovi, seznamte se s pravidly pro dárky ve vaší firmě i v té jeho. Některé firmy například zaměstnancům zakazují přijímat dárky, jejichž hodnota přesahuje určitou hranici. Taktéž nenakupujte nákladné dárky s automatickým očekáváním, že vám je zaměstnavatel proplatí.

- Jednejte bezpečně. Při rozdávání dárků v profesionálním prostředí mějte na paměti, že je třeba udržet si profesionální image.

-kk-

Zdroj: CareerBuilder - největší americký portál s nabídkami zaměstnání
Zobrazit přehled článků ze zdroje CareerBuilder