Na každého jednou dojde

Na pracovištích se někdy stává, že nadřízení nedodrží slovo, pomlouvají své podřízené nebo povýší někoho jiného místo vás. Někteří zaměstnanci jsou již zvyklí, že šéf ignoruje jejich nápady, ponižuje je nebo si myslí, že umějí číst myšlenky. Mají zkrátka špatného šéfa. I v takovém případě však jsou jisté možnosti. Jak se chovat?

- Nejednejte zbrkle. Často budete mít pocit, že je nadřízenému jeho útok třeba vrátit. Dobře však zvažte, zda by se vám takový krok vyplatil. Stojí to za ztrátu peněz? Stojí to za díru ve vašem životopise, kterou budete muset vysvětlovat v následujících letech? Dejte přednost praktickému řešení před svou hrdostí.

- Hrajte jeho hru. Nenechte se znechutit neférovým jednáním nadřízeného. Zachovejte si úsměv a kývejte, až vás bude příště za něco kárat. Udržujte si postoj, jako byste vykonávali svou práci snů. Respektujte nadřízeného, i když jste v něho ztratili důvěru. Během své kariéry budete pracovat s řadou složitých lidí. Začněte se učit jednat s nimi již dnes.

- Připravte se. Začněte shromažďovat reference a doporučení od klientů, kolegů odborníků ze své oblasti a místních vůdců. Soustřeďte se na aktivity, které vás dostanou do vedoucí pozice a budou vytvářet měřitelné výsledky. Tyto zkušenosti vám nikdo nevezme. Až přijde další příležitost, dodají vám na důvěryhodnosti.

- Vytvářejte spojenectví. Ujasněte si, jakou práci chcete v dané firmě dělat. Seznamte se s klíčovými lidmi, sežeňte si mentory. Tito lidé vám ukáží správný směr a poskytnou reference. Kromě toho se zapojujte do firemních iniciativ. Zůstávejte viditelní a rozšiřujte svou síť, abyste mohli svému nadřízenému lépe čelit.

- Nedělejte ukvapené závěry. Někdy se toho děje více, než vidíte. Váš šéf může být například obětí nesouhlasu svých vlastních šéfů. Mohou se měnit podmínky a objevovat nové skutečnosti. Váš šéf má své priority a vy pravděpodobně nejste tou nejvyšší. Své chování k vám si ani nemusí uvědomovat. Hledejte proto určitou empatii pro své nadřízené. Věci bývají složitější, než si  myslíte.

- Zapojte svého šéfa. Každý se rád cítí jako odborník a ani váš šéf není jiný. Možná potřebujete bližší kontakt. Ptejte se, jaké dovednosti potřebujete, abyste mohli postoupit na další úroveň. Pracujte na tom, abyste se se šéfem stali partnery.

- Soustřeďte se na širší obrázek. I když vás nadřízený zklame, snažte se zůstat pozitivní. Soustřeďte se na získání zkušeností a rozvoj svých interpersonálních dovedností. Buďte otevření kritice a připomínkám. Pokud se nadřízenému budete vyhýbat, přijdete o hodnotné znalosti.

- Vyčkejte. Pokud je váš šéf skutečný hlupák, jeho dny mohou být brzy sečteny. Existuje velká pravděpodobnost, že se jednoho dne zachová stejně nevhodně k někomu výše postavenému, než jste vy, což pro něho nebude mít dobré důsledky. Něž k tomu dojde, berte svou práci jako prostředek dosažení určitého cíle a pracujte na tom, abyste jej splnili. Máte před sebou větší věci. 

-kk-

Zdroj: HR Guru - on-line komunita pro odborníky na lidské zdroje, jeden z projektů společnosti Monster Worldwide
Zobrazit přehled článků ze zdroje HR Guru