Nabídka brigád i letos překoná poptávku

I navzdory všeobecnému zdražování a přílivu ukrajinských uprchlíků překoná i letos nabídka brigád poptávku. Zájem ze strany uchazečů je malý, a to i přesto, že firmy jsou ochotné platit více než v předchozích letech. Přivýdělek formou letní brigády hledají letos zejména studenti, nejvíce je lákají administrativní pozice. Běžně nabízená mzda brigádníků se pohybuje v závislosti na regionu, oboru a pozici mezi 120 - 150 Kč na hodinu, v Praze a Středočeském kraji dokonce 150 - 200 Kč.

Ilustrační snímek

Po brigádnících a sezónních pracovnících je největší poptávka ve výrobě, ve skladech a v Praze i v kurýrních službách a fast foodech, zájem ze strany uchazečů je však nejčastěji o práci v kanceláři. Nejlákavější jsou zejména administrativní pozice bez angličtiny či práce na recepci. Požadavky firem a zájem brigádníků tak již dlouhodobě míjí.

„V souvislosti se silnou uprchlickou vlnou jsme čekali výrazný růst zájmu o krátkodobé brigády, zatím však ve srovnání s předchozími lety nepozorujeme žádný výkyv. Řady uchazečů nerozšířilo ani zdražování,“ říká Jitka Součková, marketingová ředitelka Grafton Recruitment.

Mzdy brigádníků přitom letos vzrostly. V Praze a Středočeském kraji se pohybují v rozmezí 150 - 200 Kč, v ostatních regionech jen o něco málo méně. Zajímavé příležitosti mohou brigádníci najít i v call centrech, kde si v případě znalosti cizích jazyků mohou vydělat i více. To samé platí i o vícesměnném provozu ve výrobě, který však brigádníci dlouhodobě odmítají.

Zatímco pracovník, který má v pražském skladu na starost třídění zásilek, si vydělá 150 Kč za hodinu, brigádník se znalostí italštiny dosáhne i na 240 Kč. Dělník na noční směny v Olomouci si zase může přijít na 165 Kč, na denní v Plzni však jen na 120-130 Kč. „Studenti, důchodci, rodiče samoživitelé, všechny tyto skupiny preferují spíš brigády dlouhodobé. Vyhovuje jim pracovat pár hodin týdně po celý rok, nejen přes léto. I to je možná důvod klesajícího zájmu o letní brigády,“ říká na závěr Jitka Součková.