Nábor personalistů - poučte se od obchodníků

Profesionální obchodník a profesionální personalista mají mnoho společného. Oba firmě zvyšují zisky, rozšiřují příležitosti a oba svým způsobem umí prodávat. Když přijme firma špatného personalistu, je to jako kdyby udělala chybu v účetnictví – má to vliv na všechny věci, které nastanou potom.

Článek uvádí chyby, kterých by se měly firmy při náboru personalistů vyvarovat. Jedno z nebezpečí spočívá v tom, že v současné době se klade velký důraz na používané technologie a automatizační nástroje, přičemž se tolik nehledí na osobnost uchazeče.

Další problém vzniká v situaci, kdy personalistu přijímá malá firma, která nemá personální oddělení, a tudíž ten, kdo dotyčného přijímá, není personalista a nemá potřebné zkušenosti.

Nábor personalistů by měl vycházet z následujících otázek:
* Kde jste doposud pracoval a jaké uchazeče jste přijímal?
* Jaké nástroje jste v tomto procesu používal?
* V jakém průmyslovém odvětví jste působil?

V článku jsou dále blíže popsány schopnosti, které by měl uchazeč o práci personalisty mít a které by se měly při jeho náboru zjišťovat. Jedná se zejména o obchodní schopnosti, inteligenci, příjemné vystupování, profesionální jednání, extroverzi (uchazeč se nesmí bát jednání s lidmi) a sebedůvěru.

**Datum vydání:** IV/2002

Zdroj: ERE.net - přední světová online komunita pro odborníky z oblasti náboru
Zobrazit přehled článků ze zdroje ERE.net