Najděte správný spouštěč k řízení svých lidí

Studie sice dokazují, že existuje tolik manažerských stylů jako samotných manažerů, je však jedna důležitá vlastnost, která odlišuje dobré manažery od těch ostatních – umějí objevit jedinečnost v každém člověku a těžit z ní. Článek shrnuje tři věci, které byste měli vědět o druhých, abyste je mohli dobře řídit.

- Maximálně využívejte silných stránek. Vyžaduje to hodně času, než plně pochopíte silné a slabé stránky zaměstnanců. Manažer by měl proto trávit čas mezi svými lidmi, sledovat jejich reakce, naslouchat a pamatovat si, jak se chovají. Hodně informací můžete získat také jednoduchými otázkami. Teprve když poznáte silné a slabé stránky zaměstnanců, můžete je začít podporovat a rozvíjet.

- Podporujte výkonnost. Silné stránky zaměstnance nejsou vždy viditelné na první pohled. Někdy je třeba, aby je manažer uměl správně spustit. U někoho může být takovým spouštěčem denní doba, čas trávený s manažerem nebo naopak nezávisle. Silnější než peníze je uznání.

- Přizpůsobte styly učení. Existují tři základní styly učení. První je analytický. Zaměstnanci, kterým vyhovuje, se nejlépe učí ve třídě, hraním rolí a důkladnou přípravou. Druhá skupina zaměstnanců se nejlépe učí praxí. Je jí vlastní rozvoj formou pokusů a omylů. Třetí skupina se učí pozorováním. Nejvíce si osvojí při sledování provozu.

-kk-
Zdroj: The Times Online - stránky prestižního britského deníku
Zobrazit přehled článků ze zdroje The Times Online