Naučte se odmítat zdvořile

Zaujmout odmítavé stanovisko, umět říct ne, znamená v moderní obchodní etiketě velké umění. Rázné formulace typu „v žádném případě“, „nepřichází v úvahu“, „vyloučeno“ nebo jen strohé „ne“ vyznějí mnohem přijatelněji, když je podáte opisným způsobem.

Diplomatická forma je například: „Je to zajímavá nabídka, ale…“ A klidně uveďte konkrétní důvod. Pokud vám někdo nabídne spolupráci, tak se za tím skrývá jistý obdiv vůči vám, proto i vy nezapomínejte ocenit člověka, který s návrhem přišel. Nikomu neublížíte, ani když projevíte svou zásadovost. Jednoduše dáte najevo, že nastoupit do daného projektu se příčí vašemu přesvědčení a zásadám.

Určitě jste se už nejednou střetli s vyjádřením lítosti. Nepřímo vás odmítli, ale tím, že to bylo slušně, neuzavřel dotyčný vaše vztahy natrvalo.

Pokud vás někdo osloví s nabídkou, je slušné odpovědět alespoň něco, než se vůbec nevyjádřit. Pokud je to možné, snažte se naznačit přibližný čas, kdy budete ochotní sdělit své stanovisko. Působivá je před definitivním ne krátká odmlka, která ukáže, že vás nabídka nenechala chladnými. Rázné NE se zvýšeným hlasem představuje až krajní řešení.

Nejcitlivější je odmítnutí práce, kterou vám dal váš šéf. Kolikrát jste mysleli ne, ale řekli jste ano? Když vám řekne, že jen vy dokážete zvládnout danou úlohu nejlépe, poděkujte za uznání a zdvořile povězte, že jste zaměstnáni jinými úkoly a pustíte se do toho, až budete mít čas.

-pk-

Zdroj: HNonline - zpravodajský server slovenského ekonomického deníku Hospodárske noviny
Zobrazit přehled článků ze zdroje HNonline