Naučte se taktně odmítnout

Když člověk nastoupí do nového zaměstnání, je obvykle spokojený. Zvláště tehdy, má-li zajímavou práci, slušného šéfa a přátelské kolegy. Co ale dělat, když to kolegové s přátelstvím začnou přehánět a chtějí navazovat přátelské vztahy i mimo pracoviště? Zde mohou nastat problémy, zvláště u lidí, kteří se snaží důsledně oddělovat práci od soukromí.

Je zcela logické, že se bojíme ostatní odmítnout, protože se jim nechceme odcizit. Zcela speciální situace nastává tam, kde jsou kolegové stejného věku a sociálního stavu – nový zaměstnanec se může obávat toho, že jej ostatní budou mít za snoba, když odmítne jejich pozvání na party či jinou akci.

Jak na to, abychom neurazili a zároveň si zachovali soukromí? Když příště dostaneme pozvánku na určitou akci, rozhodně slušně poděkujeme. Zároveň na rovinu informujeme ostatní, že si velmi vážíme toho, že nás zvou na společenské akce mimo kancelář, ale že momentálně nemáme mnoho času. Nemusíme nic podrobně vysvětlovat, pouze můžeme naznačit, že se po práci věnujeme jiným aktivitám.
Zdroj: Monster.com - přední světový pracovní portál
Zobrazit přehled článků ze zdroje Monster.com