Návod na ideální kancelář

Každý se snaží vnést si do kanceláře kousek svého domova. To by však nemělo být na úkor spolupracovníků. Kancelář by též měla reprezentovat.

Při vstupu do kanceláře hraje důležitou roli pořádek. Pokud obchodní partner všude uvidí poházené papíry, prach a zbytky od svačiny, může si spolupráci s vaší firmou i rozmyslet. Naopak svěže působící prostory, vhodně sladěné teplými odstíny barev a vkusně doplněné květinami udělají také své.

Své vypovídá i uspořádání kanceláře. Na člověka nepříznivě působí nesoulad barev, všehochuť nábytku a prostory uzpůsobené do tvaru L. Nepříjemně působí též sezení za stolem, který sousedí se vstupními dveřmi. Důležitý je i osobní prostor.

Na zdraví se podepisuje hluk, kouř, špatné osvětlení či nepohodlné sezení. Také kmitající zářivky a monitory způsobují zpomalené reakce a nervozitu. Nejlepší je proto denní světlo. Trvalý hluk je nebezpečnější než hluk přerušovaný, avšak přerušovaný více dráždí nervové ústrojí.

Židle by měla být výškově nastavitelná, aby se chodidla plnou plochou dotýkala podlahy, přičemž kolenní kloub by měl svírat minimální úhel 90°. Při práci s počítačem je dobré používat podložku pod myš, předejde se tak onemocnění karpálních cév.

-hp-
Zdroj: MF DNES - český deník Mladá Fronta DNES
Zobrazit přehled článků ze zdroje MF DNES