Navrhněte kolegy na titul Zdravotně postižený zaměstnanec roku

Zdravotně postižení zaměstnanci roku 2016

Až do 15. září můžete nominovat zdravotně postižené kolegy do soutěže Zdravotně postižený zaměstnanec roku 2017. Akce, kterou již posedmé vyhlašuje Nadační fond pro podporu zaměstnávání osob se zdravotním postižením (NFOZP), vyzdvihuje zaměstnance, kteří dokážou být přes zdravotní handicap úspěšní ve své profesi.

Firmy, neziskové organizace, ale i kolegové z týmů mohou své návrhy posílat do poloviny září prostřednictvím e-formuláře, který je dostupný na webu http://zamestnanecroku.cz/.

Nominujte zde

Ocenění Zaměstnanec roku je unikátní v tom, že návrhy může posílat kdokoliv - zaměstnavatelé, HR specialisté i kolegové zdravotně postižených pracovníků.

A je unikátní ještě v jednom - nikterak nehodnotí samotný podnik, ať už z otevřeného či chráněného trhu práce, ale výhradně osobnosti jednotlivých zaměstnanců. Je to cena, která má ukázat, jakou inspirací mohou zdravotně postižení kolegové být,” vysvětluje ředitelka NFOZP Hana Potměšilová.

První kategorií je Zaměstnanec roku z chráněného trhu práce, druhou kategorií Zaměstnanec roku z běžného trhu práce.

Ukažte svou nominací, jak si kolegy, který je zdravotně postižený, vážíte, a jak je jeho práce pro vaši společnost či organizaci důležitá,” vyzývá Potměšilová.

 Nadační fond pro podporu zaměstnávání osob se zdravotním postižením (NFOZP)

Loni zvítězili v konkurenci velmi silných osobností a jejich příběhů barman Jaroslav Puška z pražské kavárny Mezi řádky občanského sdružení Etincelle a ambasadorka projektu VZPoura úrazům Jarmila Onderková ze Všeobecné zdravotní pojišťovny.

Oba dva jsou vzorem pro další lidi se zdravotním postižením. Dokazují, že úraz nebo diagnóza, kterých se čeští zaměstnavatelé často bojí, neznamenají v kariéře stopku,“ říká ředitelka NFOZP Hana Potměšilová.

Loňský vítěz v kategorii „Chráněný trh práce“ nezkazí žádnou legraci a dokáže rozesmát všechny ve své blízkosti. A už si bez něho chod kavárny nedokážou vůbec představit. Tak popisují kolegové barmana pražské kavárny Mezi řádky Jaroslava Pušku.

Vítězka kategorie „Otevřený trh práce“ Jarmila Onderková kdysi ráda cestovala, lezla po skalách. Pak přišla jedna cesta autem, náraz do stromu a život byl naruby. Skončila na vozíku. Svým přístupem k práci, k tomu, jak se dokáže s postižením prát a žít zase naplno, přesvědčila odbornou porotu, že je tím pravým Zdravotně postiženým zaměstnancem roku.

V Česku je zhruba 700 000 osob se zdravotním postižením v aktivním věku. NFOZP je jediným nadačním fondem v republice, který se zabývá výhradně problematikou zaměstnávání zdravotně postižených.

Cíleně se tak věnuje nejen aktivnímu vytváření pracovních míst pro handicapované, ale i osvětě a vzdělávání personalistů i vedení firem, které postižené zaměstnávají nebo se na to teprve chystají. Na konci června oslaví nadační fond desáté výročí.

NFOZP před deseti lety nevznikl chladným kalkulem jako na pár let naplánovaný produkt, který má být financován z veřejných dotací (nejlépe evropských...), který by vyplnil malou díru na trhu práce, nebo spíš využil (či zneužil) situaci, možnosti a pomalost ostatních, a až by dotace vyschly, potichu usnul navždy,” vzpomíná Potměšilová.

Vznikl v roce 2007 proto, že lidé, kteří byli u jeho zrodu, chtěli dělat něco, co je baví, má obrovský smysl pro systém a pro lidi s postižením i jejich blízké.

A jak fond vznikl, tak funguje: udržitelně, odpovědně, s dlouhodobou vizí a úsporným rozpočtem na provoz, a stále v něm pracují lidé, kteří často bez ohledu na výši platu či honoráře dělají práci s nasazením, zápalem a láskou, které by možná leckterá velká firma záviděla.