Nebojte se negativní zpětné vazby

Jen málo věcí dokáže zkazit den tak jako negativní zpětná vazba vůči vaší osobě. I negativní zpětná vazba však hraje v našich životech důležitou roli. Bez ní bychom se nemohli zlepšovat. Jde jen o to, naučit se ji správně přijímat.

- Uvědomte si, že poskytovatel negativní zpětné vazby není váš nepřítel. Přijměte skutečnost, že každý člověk vás může naučit něco hodnotného. Pomůže vám to otevřít se větší kreativitě, růstu a úspěchu.

- Potlačte svou přirozenou tendenci stavět se do defenzivy. Když dokážete udělat krok zpět, zhluboka se nadechnout a povznést se na chvíli nad celou situaci, zjistíte, že vám druhá strana sděluje něco hodnotného, co vám může pomoci osobně i profesionálně růst.

- Připusťte si emoce, ale nenechávejte se jimi ovládnout. Máte právo znervóznět, slyšíte-li negativní ohlasy. Je zcela přirozené cítit se smutně, rozzlobeně nebo obojí dohromady. Dovolte si proto cítit tyto emoce. Neměli byste se však svými pocity zaměstnat natolik, že již nebudete mít energii na to, abyste si uvědomili, jak se můžete zlepšit.

- Proměňte své stížnosti v žádosti. Na konci tohoto procesu budete otevřenější ke sdílení zpětné vazby s těmi, kteří vám ji přinesli. Ujistěte se pouze, že svou zpětnou vazbu neposkytujete v podobě stížností. Mnohem lépe se bude přijímat v podobě žádosti.

-kk-

Zdroj: Chief Learning Officer - americký časopis a server pro manažery vzdělávání
Zobrazit přehled článků ze zdroje Chief Learning Officer