Nehledejte pravděpodobnosti, ale možnosti

Vyrovnat se s nejistotou vyžaduje speciální manažerské dovednosti. Ačkoli je vždy chvályhodné hledat pravdu, měli bychom být schopni jednat i v případě, že známe pouze polopravdy nebo si nejsme jisti.

Existují lidé, kteří dokáží nejlépe řídit, když věci jdou dobře. Stejně tak existují manažeři, kteří si vedou výborně, když se nedaří. Již méně lidí však dokáže úspěšně vést v dobách nejistoty. Většinou jsme zvyklí na to, že budoucnost je nejistá. Hůře se však vyrovnáváme s nejistou přítomností.

Jak například zacházet s fámami? Fámy mohou být polopravdy nebo nemusejí mít s pravdou nic společného. Jakmile na nějakou fámu narazíte, měli byste se mít na pozoru. Na možnosti, které mohou nastat, byste se měli dívat z co nejširší perspektivy. Měli byste rozvíjet své manažerské dovednosti tak, abyste se při hledání odpovědí dokázali podívat na všechny možnosti.

Vidíte-li nějakou možnost, můžete ji něčím podložit. Když budete hledat jen „pravděpodobná“ vysvětlení, budete omezeni na své současné dojmy a znalosti. Pamatujte si, že možnosti rozšiřují vaše představy, zatímco pravděpodobnosti je zužují.

-kk-

Zdroj: Management Issues - britský portál s novinkami, analýzami a názory z oblasti managementu
Zobrazit přehled článků ze zdroje Management Issues