Nejste otravný kolega?

Téměř na každém pracovišti se najde kolega, který svým chováním znepříjemňuje život ostatním. Takový člověk dokáže poškodit i jinak příjemné pracovní prostředí. Jak se pozná? A nejste to přímo vy? Článek upozorňuje na nejčastější projevy nepříjemného chování na pracovišti, kterých byste se měli vyvarovat sami nebo na ně upozornit své kolegy.

- Rozdáváte více rad než noviny. Pokud vás někdo požádá o radu, poraďte. Neustálé rozdávání nevyžádaných rad však dává ostatním najevo, že neodpovídají vašim představám.

- Nedokážete se oprostit od starých dobrých časů. Pracoviště se neustále mění. Není přitom důležité proč, ale jak rychle se tomu dokážete přizpůsobit. Nemá smysl stále opakovat, jak se věci dělaly dříve.

- Jste v kanceláři, ne v televizi. Někteří lidé zapomínají, že kontroverzní témata a květnaté výrazy patří na obrazovky komerčních stanic, nikoli však k vhodné konverzaci na pracovišti. Takové vyprávění si schovejte maximálně pro nejbližší kolegy.

- Spoléháte na laskavost všech kolem. Lidé na vyšších postech mívají problémy s faxem či kopírkou. Mají ale asistentky, aby to za ně udělaly. Pokud asistentku nemáte, je to jen vaše lenost, nedokážete-li vykonávat běžné denní úkoly. Požádat o pomoc v začátcích je samozřejmé, nikoli však stále.

- Vždy máte lepší příběh. I kdyby jste vždy znali lepší příběh než vaši kolegové, není třeba jej vyprávět. Velmi brzy by vás již nikdo neposlouchal.

- Výrazně voníte nebo zapácháte. Příliš výrazný parfém je stejně obtěžující, jako byste zasedli k pracovnímu stolu okamžitě poté, co uběhnete maratón.

- Vaše e-maily tvoří jen předmět zprávy. Umístění celého obsahu zprávy do předmětu je nejen uživatelsky nepříjemné, ale může způsobit i nedorozumění. Prázdná zpráva nedává jasný signál, co je třeba udělat.

- Odpovídáte na e-maily jedním písmenem. Pokud to má být jediná odpověď, není třeba odpovídat vůbec a ani rozesílat takové zprávy všem. Když už chcete dát najevo, že jsem zprávu četli, napište alespoň: „Děkuji za informaci".

- Každý den se nemůžete dočkat konce pracovní doby. Každému se někdy stane, že odpočítává čas do konce pracovního dne. Není však žádoucí dávat to opakovaně najevo. Negativita brzy leze okolí na nervy a navíc vysílá špatné signály o vaší pracovní etice.

- Všechno oslavujete. V každé události vidíte důvod k oslavě - například v tom, že kolega dostal nové parkovací místo. Oslavy na pracovišti mohou být příjemným zpestřením a odreagováním, budou-li se však opakovat příliš často, mohou zaměstnance nejen otravovat, ale i brzdit v práci.

-kk-

Zdroj: CareerBuilder - největší americký portál s nabídkami zaměstnání
Zobrazit přehled článků ze zdroje CareerBuilder