Nejvyšší čas na koučovací kulturu

Koučování v organizacích se v současné době daří velmi dobře, a to po celém světě. Souvisí to s rostoucím zájmem zaměstnavatelů o rozvoj zaměstnanců a udržení nejlepších talentů prostřednictvím nefinančních benefitů.

Loňská studie Mezinárodní federace koučů (ICF) s názvem Global Coaching Survey 2016 odhalila, že na světě je více než 57 tisíc profesionálních koučů. To je o deset tisíc více než v roce 2012.

Pokud jste se k tomu ve vašem HR oddělení zatím neodhodlali, máte právě ideální příležitost začlenit koučink i do vaší firmy.

Ilustrační snímek

V článku pro britský server HR Magazine o tom píše ředitelka ICF Magdalena Mooková.

Většina organizací, v jejichž kulturách je koučink silně zastoupen, podle ní kombinuje externí kouče s interními a v koučování se zaměřuje především na rozvoj manažerů a lídrů.

V čem spočívá koučovací kultura?

Magdalena Mooková doporučuje organizacím budovat koučovací kulturu zevnitř. Odměnou jim budou jasně vymezené procesy rozvoje talentů a leadershipu s ohledem na pomoc zaměstnancům při dosahování jejich cílů.

Jako příklad uvádí společnost GlaxoSmithKline (GSK), v níž má koučink velkou podporu vedení. Pravidelně s kouči spolupracuje 60 % nejvyšších manažerů.

Do roku 2010 využívala společnost GSK koučování pouze nárazově a nesystémově. Pak přišlo zřízení koučovacího centra excellence a s ním i standardizace koučování napříč firmou po celém světě.

Součástí je také program s názvem Job Plus Coaches, kdy se zaměstnanci stávají dobrovolnými kouči. Firma již takto vyškolila 16 tisíc manažerů a lídrů v praktickém používání koučovacích dovedností.

Koučovací kultura stojí na předpokladu, že zaměstnanci nevnímají koučování jako nápravný prostředek, ale jako benefit, který jim umožňuje dosahovat větších pracovních i osobních úspěchů.

Vycházet je však vždy třeba z obchodních cílů firmy.

 

Využíváte ve vaší společnosti koučink? Jak?

 

-kk-

Zdroj: HR Magazine - britský magazín pro manažery lidských zdrojů
Zobrazit přehled článků ze zdroje HR Magazine