Nenechte se odradit lidmi z oboru, ve kterém chcete pracovat

Pokud uvažujete o změně kariéry, možná jste slyšeli, že je dobré hovořit s lidmi, kteří pracují na místech, o kterých uvažujete. Pokud si ale myslíte, že vás každý přijme s otevřenou náručí, budete možná zklamaní. Místo dobrých rad se vám dostane spíše negativních referencí a získané „informace“ vás mohou přimět změnit názor na vysněné povolání. Existují důvody, proč odborníci v oboru nejsou ochotni poradit a podpořit nově příchozí.

- Chtějí mít navrch. Mnoho úspěšných lidí se dostalo tam, kde jsou dnes díky své snaze a talentu. Když se jich ale zeptáte, jak a proč uspěli, jejich příběh může připomínat to, jak vám vaši rodiče vyprávějí o strastiplném chození pěšky ve sněhu do školy. Jinými slovy, může se to jevit těžší, než to ve skutečnosti bylo. Je ale možné, že něco, co bylo pro ně obtížné, byste vy zvládli lépe a rychleji. Jen málo lidí přizná ostatním, že bylo snadné prorazit, nebo že to dokáže každý, kdo vytrvá. Tím, že řeknou, že povolání vyžaduje vzácné schopnosti nebo mnoho let mravenčí práce, aby bylo dosaženo cílených met, se staví na vyšší příčku. Je proto dobré neříkat, že máte v plánu pracovat v oboru. Pokud ale uznáte jejich úspěch a projevíte respekt, budou ochotnější pomoci.

- Mají sami problémy. Někdo, kdo bojuje roky bez výraznějšího úspěchu, vám může chtít „pomoci“ tím, že poukáže na tuto „realitu“. Řeknou vám, že 80 % těch, kteří přijdou do oboru odejde, nebo nedosáhne úspěchu. To ale platí pro většinu pozic. Pokud přehlédnete jejich odrazující postoj, možná vám tito lidé budou schopni pomoci například v oblasti firemního žargonu, typu zaměstnavatelů atp. Jen se je nesnažte přesvědčit, že vy uspějete tam, kde to oni nedokázali.

- Bojí se konkurence. Tento druh lidí věří, že pokud do profese vstoupí více lidí, bude pro ně méně práce. Vidí nově příchozí jako potenciální konkurenty a udělají a řeknou cokoliv, aby je odradili.

Jak řekl Mark Twain: „Držte se dál od lidí, kteří se snaží srazit vaše ambice. To dělají malí lidé, ti velcí vás dokáží nadchnout a přesvědčit, že i vy můžete být jako oni.“

-av-
Zdroj: Fabjob.com - americký server pro uchazeče o zaměstnání
Zobrazit přehled článků ze zdroje Fabjob.com