Neobtěžujete mobilem své okolí?

Spojení na mobilu 24 hodin denně krade řadě lidí soukromí. Jiní se o něj připravují sami nevhodnými hovory na veřejnosti. Zkuste se zamyslet nad následujícími radami ohledně mobilní etiky.

1. Nerozdávejte na potkání soukromé číslo svého kolegy. Osobě, které je sdělujete, by jej kolega možná dát nechtěl. Raději si vezměte číslo volajícího a předejte jej kolegovi.

2. Spolucestující v tramvají nezajímají rodinné problémy lidí, se kterými nemají nic společného.

3. Zvonění volte obezřetně. Příliš tiché neuslyšíte a kolegové, kteří vědí, že telefon nosíte neustále u sebe, se budou opakovaně rozčilovat, že jim hovor neberete. Naopak příliš hlasitým vyzváněním doplněným rádoby vtipnou hláškou na sebe můžete strhnout přílišnou pozornost vašeho okolí.

4. Pokud se sejdete s partnerem v restauraci, nenarušujte vaše setkání desetiminutovým hovorem. Pokud jej nechcete odmítnout, omluvte se a běžte ho krátce vyřídit ven. S volajícím si v rychlosti dohodněte, že se s ním spojíte po skončení schůzky. Kolega by neměl v restauraci sám čekat delší dobu, než jakou by vám zabrala cesta na toaletu.

5. Rušit může i textovka. Klientovi nebo kolegovi nepište po desáté večerní. Vaše nápady napište do e-mailu, který si dotyčný přečte v okamžiku, kdy se rozhodne pracovat. Pokud počítač nepoužívá, napište SMS hned, ale pošlete ji až ráno.

-hp-
Zdroj: iDNES.cz - přední český zpravodajský portál
Zobrazit přehled článků ze zdroje iDNES.cz