Nepodceňujte zdřímnutí

Zdřímnutí je osvědčený způsob, jak během dne získat více energie na další činnost, ať už je pracovní den, nebo víkend. Proto lidem, kteří v dnešní uspěchané době nemají dostatek spánku, odborníci doporučují každodenní zdřímnutí. Velmi důležité je však vědět, kdy relaxovat, což je vysoce individuální. Každý by si měl určit své symptomy únavy (pro někoho to bude špatná nálada, pro někoho zapomnětlivost atd.).

O důležitost zdřímnutí vědí i v americkém Národním úřadu pro letectví a kosmonautiku (NASA). Piloti mají například v kabině přestávky na zdřímnutí, kdy se mezi sebou střídají. „Dva řídí a třetí má 40 minut na odpočinek,“ vysvětluje člen představenstva Národní asociace spánku Mark Rosekind. „Zjistili jsme, že spí průměrně 26 minut, což zvyšuje jeho výkonnost o 34 % a bystrost o 54 %.“

- Zajistěte si vhodné prostředí. Pro zdřímnutí je nejvhodnější lehnout si na ploché místo, které bude zároveň tiché a tmavé. Zavřete okna a dveře nebo použijte ucpávky do uší. Důležitá je také teplota, proto používejte přikrývku.

- Pomozte si usnout. Jako děti jsme si pomáhali usnout s dudlíky, plyšovými medvídky apod. Pomoci si však můžeme i jako dospělí, ať už k tomu využijeme oblíbenou deku, hudbu nebo otevřené okno. Někdo se před spaním musí najíst, někdo vyžaduje úplné ticho… Dělejte to, co vyhovuje vám.

- Spánková setrvačnost. Někteří lidé cítí po probuzení určitou únavu a dezorientaci. Důležité je proto vědět, jak dlouho můžete spát, aniž byste tento stav zažili. Opět je to velmi individuální. Někomu stačí na zdřímnutí 10 minut, někomu 20. Pokud vás spánková setrvačnost přeci jen zasáhne, opláchněte si obličej vodou, napijte se nebo krátce projděte. Zdřímnutí by nemělo být delší než 30 minut, protože pak již přechází do hlubšího spánku a mohlo by se vám stát, že se tím připravíte o spánek v noci.

- Nenechte se vyrušovat. Při zdřímnutí byste měli mít naprosté soukromí, jinak postrádá svůj smysl.

- Nastavte si budík. Ujistěte se, že vstanete včas. Nastavte si budík nebo požádejte kolegu o probuzení. Řada lidí dělá tu chybu, že si lehne a začne se bát, jestli vstane včas, což ničí relaxační účinky spánku.

- Spěte pravidelně. Stejně jako noční spánek by mělo i vaše zdřímání v průběhu týdne mít svůj pravidelný rozvrh. Pokud si zdřímnete jen jednou nebo dvakrát týdně, rozhodíte tím svůj denní rytmus, což může mít neblahé následky na vaše spánkové návyky. 

- Spěte v noci. Zdřímnutí přes den neznamená, že nemusíte spát v průběhu noci. Každý člověk má svou individuální potřebu spánku, kterou je třeba naplňovat.

- Užívejte si zdřímnutí. Zdřímnutí by vám mělo pomoci k lepší náladě a produktivitě. Mějte to na paměti.

-kk-

Zdroj: WebMD Health - přední americký portál věnovaný ochraně zdraví
Zobrazit přehled článků ze zdroje WebMD Health