Nešlapte si po manažerském štěstí

Známý americký podnikatel a jeden z nejbohatších lidí světa Warren Buffett tvrdí, že manažeři neselhávají proto, že by jim někdo neumožnil dělat věci, jak chtějí, ale proto, že se staví sami sobě do cesty k úspěchu. Berou svou práci příliš osobně a ztrácejí objektivitu, jednají kontraproduktivně. Jakého chování se tedy vyvarovat?

- Nemyslete si, že jste nepostradatelní. Může to platit, pokud máte vlastní podnik a ještě jste si nevychovali nástupce. V ostatních případech však platí, že můžete být kdykoli nahrazeni, i když váš pocit je opačný.

- Nepřemlouvejte druhé. Budete tak šířit jen frustraci a nelibost. Namísto toho se je snažte motivovat. Přistupujte k nim jako k lidem, ne funkcím.

- Naslouchejte. Nedávejte svým lidem pocit, že všechno, co řeknou, je nepodstatné. Ztratíte pak jejich zájem.

- Delegujte úkoly. Neobávejte se svěřovat svým lidem samostatné úkoly, u kterých je nebudete neustále kontrolovat.

- Nepoužívejte nesrozumitelný žargon. Jestliže chcete, aby vám ostatní rozuměli, je třeba komunikovat s nimi srozumitelně.

- Nebojte se propouštět. Propouštět nekompetentní, neproduktivní a destruktivní zaměstnance je jedou ze základních vůdcovských odpovědností. Pokud se k ní nepostavíte čelem, ztratíte respekt ostatních.

- Nebojte se poskytovat hodnocení výkonnosti. Může to být náročné, protože se od vás žádá jasné a specifické hodnocení, jehož smyslem je zdokonalení současného stavu výkonnosti. Má to však smysl, na rozdíl od formálního nebo dokonce žádného hodnocení.

- Nebojte se konfrontace. Dávejte si pozor, abyste při postupu na vyšší posty neztráceli emoční inteligenci a nenahlíželi na lidi jako na pouhé funkce.

- Nebojte se selhání. Spolu s věkem obvykle roste i strach z chybným kroků. To ale může ochromit vaše rozhodování, což není dobře.

- Jděte příkladem. Jestliže to, co děláte a říkáte, nedává zaměstnancům smysl, nebudou vás následovat, i když se tak mohou tvářit.

-kk-

Zdroj: The CEO Refresher - americký server věnovaný managementu
Zobrazit přehled článků ze zdroje The CEO Refresher