Netiketa aneb slušné chování na internetu

Etických pravidel bychom se neměli držet jen při osobním setkání, ale také při komunikaci přes internet. Internetová etiketa se týká odesílání e-mailů, odpovídání na ně či stále častější komunikace přes programy typu ICQ či Skype. Pro etiketu na internetu se vžil pojem netiketa.

Jejím prvním pravidlem je ostražitost. Napsat slova do počítače je jednodušší, než je někomu říct do očí. Následky však jsou stejné. I v narychlo napsaných e-mailech si nezapomeňte zkontrolovat pravopis, vyvarujte se překlepů. S vizuální stránkou si hlavu příliš nedělejte. Naopak. V pracovní komunikaci vynechejte nezvyklé typy písma a barvy.

Na pracovní e-maily je slušné odpovědět, podle obecného pravidla do dvou dnů. V tomto čase odpovídejte na pozvánku, na e-maily určené jen vám nejdéle do týdne. Ne na každý e-mail musíte odpovídat (např. hromadně rozesílané zprávy).

Zejména do vnitrofiremní komunikace pronikají programy, které umožňují písemnou komunikaci v reálném čase. Jednou z jejich funkcí jsou tzv. statuty – grafické symboly, které naznačují, že jste zaneprázdněni, nebo že jste právě odešli od počítače. V rámci netikety byste je měli dodržovat.

Pokud se rozhodnete změnit statut nebo odpojit, rozlučte se s lidmi, s nimiž jste diskutovali. Základní zásady etikety naleznete třeba v internetové encyklopedii Wikipedia.

-hp-
Zdroj: iDNES.cz - přední český zpravodajský portál
Zobrazit přehled článků ze zdroje iDNES.cz