Nezapomínejte na stárnoucí pracovní sílu

Aktuální zvýšení počtu nezaměstnaných na trhu práce ještě neznamená, že by firmy měly ignorovat dlouhodobý demografický vývoj, který s sebou nese především snižování porodnosti a stárnutí pracovní síly. 

Alarmující je, že pouhých 15 procent evropských firem plánuje své potřeby v oblasti pracovní síly v horizontu následujících tří let. Necelá polovina plánuje s ročním předstihem. Ukázal to výzkum americké společnosti Boston Consulting Group a evropské organizace European Association of People Management. Znamená to, že až poleví ekonomická recese, dvojí tlak v podobě nižší porodnosti a poválečné generace odcházející do důchodu, je může zasáhnout velmi výrazně.

Manažeři by proto měli uvažovat o dlouhodobějším dopadu svých aktivit v oblasti náboru a udržení pracovní síly bez ohledu na krizi. Měli by chápat, jak se jejich pracovní síla bude vyvíjet, které kategorie pracovních míst povedou jejich byznys a jak se bude vyvíjet poptávka.

Lidské zdroje by měly analyzovat různé scénáře, aby zjistily, jak efektivně hledat, najímat, školit, outsourcovat nebo propouštět zaměstnance. Další prioritou do budoucna by mělo být zlepšování vůdcovského rozvoje a udržování oddanosti a angažovanosti zaměstnanců.

Tento výzkum není jediným svého druhu. Minulý měsíc například publikovala podobné závěry společnost Manpower, která zjistila, že téměř třetina manažerů z celého světa má problémy najít kvalifikované obchodníky a techniky, přestože na trhu práce je více lidí. 

-kk-

Zdroj: Management Issues - britský portál s novinkami, analýzami a názory z oblasti managementu
Zobrazit přehled článků ze zdroje Management Issues