Nikdo není dokonalý

Perfekcionisté nedokáží plně rozvinout potenciál, který v sobě mají. Vše, co není dokonalé, totiž považují za selhání. To jim zabraňuje v podnikání nových kroků, které jsou pro ně nepříjemné a vidí v nich pouze příležitost, jak opakovaně selhat. Jak se tedy proti perfekcionismu bránit? Dobrým začátkem je přistupovat k úkolům jako k experimentům. Experimentování nemá definovány jasné cíle, slouží k získávání informací a zkušeností. V pokusech neselháváme, učíme se.

Učte se pracovat s chybami

Perfekcionisté mají tendenci nepřiznávat si své chyby a dělat, jako by se nestaly. Tím se připravují o možnost poučit se a užívat si celý proces své práce. Až proto příště budete mít pocit, že jste něco neudělali dokonale, zastavte se a zapřemýšlejte, čemu jste se naučili a jak můžete v budoucnosti postupovat lépe. Své úspěchy si zkuste vyjádřit vizuálně pomocí kruhového grafu, abyste viděli, jak velká část se vám povedla a jak malé jsou dílčí části, které považujete za nedokonalé.

Soustřeďte se na pozitivní věci

Nestačí jen přestat se soustředit na negativní věci, je také třeba začít se aktivně soustředit na pozitivní. Perfekcionista by si měl cvičit uvažování o svých úspěších a schopnostech, které mu pomáhají jich dosahovat. Důležité je také žádat o kladnou zpětnou vazbu a poslouchat ji. Zeptejte se někoho ve svém okolí, co děláte dobře. Oslavujte své úspěchy.

-kk-

Zdroj: U.S. News & World Report - americký web věnovaný vzdělávání, zdraví, financím a kariéře
Zobrazit přehled článků ze zdroje U.S. News & World Report