Ochrana soukromí - chůze po minovém poli

Pro malé firmy je někdy obtížné dodržovat do všech detailů zákon o ochraně soukromí zaměstnanců. Možná ještě obtížnější to však mají velké nadnárodní firmy, které používají globální elektronický systém řízení lidských zdrojů. Data používaná v elektronické komunikaci nejsou hmatatelná, nedají se jen tak snadno někam uzavřít a jejich distribuce mezi jednotlivými pobočkami firmy po celém světě se může podobat chůzi po minovém poli.

Společnost **DaimlerChrysler** má výrobní závody ve 37 zemích světa a celkem zaměstnává 365 000 lidí. Zatím kupodivu nepoužívala elektronický systém řízení lidských zdrojů – jeho implementace se teprve chystá. Při jeho výběru dbala firma zejména na to, aby respektoval odlišné právní úpravy odměňování a ochrany soukromí zaměstnanců v jednotlivých zemích. Směrnice EU o ochraně osobních údajů například zakazuje přenos osobních údajů mimo EU (s výjimkou Maďarska, Švýcarska a dalších zemí, s nimiž je podepsána speciální dohoda).

Z celé situace vyplývá, že implementace e-HR systému bude problematická, leč nikoli nemožná. V Německu se zatím testují dva systémy zpracování dat, z nichž jeden data generuje a druhý je přijímá. Přenos probíhá pouze v rámci Německa, nikoli mezi Německem a USA. Některé firmy dodávající e-HR systémy tento problém řeší tak, že vyžadují výslovný souhlas osob, jejichž data jsou do systému zadávána.

**Datum vydání:** V/2003
Zdroj: People Management - přední britský magazín o řízení lidských zdrojů
Zobrazit přehled článků ze zdroje People Management