Odjezd za prací do zahraničí: 9 věcí do příručního zavazadla

Chystáte se za prací do zahraničí nebo do zahraničních působišť vysíláte vaše zaměstnance? Pak je na místě si uvědomit, že příprava na takovou cestu není totéž, jako balit na krátkou dovolenou. I když si mnohé věci můžete koupit až na místě, nelze na to spoléhat ve všech případech. Server expatinfodesk.com proto sestavil seznam nejdůležitějších věcí, které by si každý, kdo vyjíždí za prací do zahraničí, měl obstarat ještě doma a uložit do příručního zavazadla.

1. Léky

Užíváte-li dlouhodobě léky na předpis, zjistěte si předem, zda si je můžete nechat předepsat i v zahraničí, nebo bude třeba zajistit si je již doma. Dále si zjistěte, jaké množství léků smíte do příslušné země vyvážet a zda váš lék vůbec patří mezi povolené. Mnoho zemí, například Dubaj, má velmi striktní farmaceutickou politiku.

2. Prostředky osobní hygieny

Zabalte si alespoň základní hygienické potřeby, které běžně používáte. Ušetříte si tak zbytečný stres s jejich sháněním v prvních týdnech pobytu.

3. Důležité dokumenty

Kromě pasu sem patří především víza, řidičský průkaz, dokumentace týkající se pojištění, zdravotní zprávy celé rodiny nebo školní záznamy dětí. Dokumenty vždy přepravujte v příručním zavazadle a dále uchovávejte na bezpečném místě.

4. Místní měna

Nespoléhejte na samozřejmý přístup ke svému účtu. Přibalte si dostatečné množství hotovosti a cestovních šeků pro celou vaši rodinu na měsíc pobytu v dané zemi.

5. Navštívenky

Každý cizinec chce v nové zemi získat nové přátele. V prvních týdnech pobytu se budete setkávat s mnoha lidmi přu mnoha situacích a navštívenky vám mohou hodně pomoci.

6. Fotografie a osobní cennosti

Vezměte si drobné osobní věci, které vám budou připomínat domov a blízké osoby.

7. Kontaktní čísla a e-maily

Vytvořte si seznam telefonních čísel a e-mailů, na které se můžete obrátit v případě nouze. Vedle nejbližších příbuzných nezapomeňte na svého poskytovatele zdravotního a cestovního pojištění, lékaře a bankéře.

8. Slovníček nejčastějších frází

Kapesní slovník nebo kartičky s nejčastějšími frázemi vám mohou být užitečné v každé zemi, kde se nemluví vaším rodným jazykem.

9. Nabíječky pro telefon a notebook

Pokud si s sebou budete brát vlastní mobilní telefon a počítač, nezapomeňte na nabíječky. V opačném případě nemá smysl se s sebou vozit.

-kk-

Zdroj: Expat Info Desk - informační portál pro zaměstnance působící v zahraničí
Zobrazit přehled článků ze zdroje Expat Info Desk