Odkládání: Proč to děláme a jak to změnit

S odkládáním máte pravděpodobně zkušenosti již ze střední školy. Tehdy jste posouvali učení kvůli sportu nebo večerním radovánkám s kamarády. Střední školu jste už opustili, ale odkládání vám zůstalo. Nyní jste však zodpovědní za lidské zdroje vaší firmy a proto se musíte problému s odkládáním postavit.

Nejprve je třeba, abyste si uvědomili náklady, které s sebou odkládání nese a výhody, jichž dosáhnete, pokud změníte své chování. Pozorujte vzorce svého chování při odkládání důležitých činností. Inspirujte se u lidí ve svém okolí, kteří se dokázali s odkládáním vyrovnat. Pak začněte aktivně pracovat na změně.

Odkládání je vaše vlastní volba. Hledáte nejrůznější výmluvy pro sebe i ostatní a přehlížíte tak, jak se situace stále zhoršuje. Zároveň ztrácíte důvěru ve svou schopnost rozhodovat, kontrolovat svou výkonnost a řídit svůj život. Když jsou ale rizika odkládání tak velká, proč lidé pořád odkládají? Jednoduše mají strach, který si nejprve musejí uvědomit, aby se mu mohli postavit. Toto jsou nejčastější důvody:

- Obavy o výkonnost. Strach ze špatně odvedené práce.

- Obavy z výsledků. Strach, co bude následovat.

- Odpor k úkolu. Strach z konkrétních kroků, které bude třeba podniknout.

- Nuda. Strach z jednotvárnosti.

-kk-

Zdroj: ezinearticles.com - Databáze odborných článků pro elektronické magazíny.
Zobrazit přehled článků ze zdroje ezinearticles.com