Perfekcionismus škodí kreativitě

Strach z nepořádku nebo překročení hranic omezuje řadu kreativních lidí ve využití jejich plného potenciálu. Článek shrnuje pět důvodů, proč je experimentování a občasný nepořádek důležitý pro zachování kreativity.

- Objevíte nové kreativní cesty. Když budete stále dělat věci stejně, budete také dosahovat stejných výsledků. Nové efektivní postupy můžete objevit jen tak, že se nebudete bát a vyzkoušíte je.

- Dosáhnete více „šťastných nehod“. Svobodné jednání zahrnuje chyby, můžete však dojít k „chybám“, které vás posunou dále a ukážou se jako výhody. Nemusíte být perfektní, abyste byli úspěšnější.

- Více oceníte hranice. V rámci pevně daných limitů nemůžete rozvíjet svou kreativitu. Když ale své hranice překročíte, budete si jich více vážit a dokážete být kreativnější i v jejich rámci.

- Získáte větší důvěru v kreativitu. Když zkusíte něco nového a dosáhnete neočekávaného výsledku, povzbudí vás to k větší kreativitě. Získáte větší sebedůvěru.

- Dovolíte si být plně kreativní. Perfekcionismus vás nutí soustředit se pouze na to, dělat věci správně. Dovolte si ukázat, co všechno umíte.

-kk-

Zdroj: ezinearticles.com - Databáze odborných článků pro elektronické magazíny.
Zobrazit přehled článků ze zdroje ezinearticles.com