Pět znaků lidí, kteří se hodí pro vedení ostatních

Stáli jste někdy před rozhodnutím, koho z řadových členů týmu povýšit do manažerské funkce? Někdy je tato situace zcela jasná, jindy zase tak jednoznačná není. Vy se pak například musíte rozhodovat mezi někým, kdo má „hard skills“, ale zase tak dobře neumí komunikovat s ostatními, a někým, kdo není ve firmě tak dlouho a nezná její přesné postupy, ale osobnostně se na vedoucího zkrátka hodí. Přinášíme vám pět znaků těch, kteří se hodí na vedoucí funkci, které vám podobné rozhodování ulehčí.

Ilustrační snímek

Empatie

Podle INC.com nemůže být dobrým vedoucím někdo, kdo nemá dostatečnou empatii a kdo se neumí přizpůsobit chování a komunikaci člověka, se kterým mluví. Nevybírejte proto někoho, kdo nemá dostatečnou empatii a sociální inteligenci.

Schopnost propojovat

Vedení týmu často spočívá v nalézání těch nejlepších vlastností jednotlivých členů týmu a jejich propojování v jeden funkční a efektivní celek. Dobrý vedoucí nesmí rozdělovat, ale naopak spojovat a hledat souznění a řešení.

Trpělivost a smysl pro dlouhodobé projekty

Manažerská funkce vyžaduje trpělivost, protože změny v týmu a jeho práci nesmí být unáhlené a příliš násilné. Vedoucí musí umět dělat drobné změny a čekat často na jejich projevení dlouhou dobu. Stejně tak musí dělat dlouhodobá strategická rozhodnutí a mít trpělivost s lidmi, kteří nemusí nutně sdílet jeho vizi nebo názory.

Znalost prostředí a práce

Vedoucí by vždy měl vědět do detailu, v čem spočívá práce jeho podřízených. Stejně tak by měl mít dobrý vhled do fungování firmy a do systému vnitrofiremní komunikace. Nedávejte na vedoucí pozici někoho, kdo se nevyzná v každodenních úkonech jednotlivých zaměstnanců firmy.

Zásadovost

Dobrý vedoucí umí být flexibilní, zároveň má ale určité zásady a smysl pro spravedlnost. Měl by odměňovat zaměstnance skutečně podle práce, kterou odvedli, a měl by ke všem členům týmu přistupovat stejně. Jestliže je něčí chování silně ovlivňováno emocemi a sympatiemi nebo antipatiemi k určitým lidem, není to vhodný kandidát na vedoucí funkci.

 

-mm-

Zdroj: Inc.com - portál amerického magazínu Inc. pro začínajcí podnikatele
Zobrazit přehled článků ze zdroje Inc.com