Pět způsobů, jak odhalit lháře

Dr. Charles Ford, psychiatr a profesor na alabamské universitě, tvrdí, že průměrný člověk zalže jednou až dvakrát denně. Většina obecných tipů k odhalení lháře, které každý zná, je prakticky k ničemu, pokud nevíte, jak se daná osoba chová, když nelže. Odborníci boří i mýty, které tvrdí, že lidé, kteří hovoří velmi rychle, bývají lháři, stejně jako to, že se nelze spoléhat na některé mimické znaky.

Několik tipů pro zostření vašich detektorů lži:

- Poznejte jejich normální chování. Léta výzkumu prokazují, že je velmi těžké poznat, že někdo lže, když nevíte, jak se ten samý člověk chová v základních situacích. Proto se vyhněte uzavírání zásadních obchodů a rozhodnutí s lidmi, které vůbec neznáte.

- Zajistěte spojení. Dopřejte mluvčímu uvolnění a komfort. Jemně napodobujte jeho postoj a pohyby, mluvte v jeho stylu. To mu pomůže uvolnit se a zvolní jeho pozornost.

- Chtějte podrobnosti. Lháři neradi hovoří podrobně a často jsou vyhýbaví. Pozor ale na mistry, kteří si své lži dokonce nacvičují a s otázkami nemají problém. Chtějte proto hodně specifik. Nebudou si pomatovat, co vám řekli a nakonec se „chytí“ a klopýtnou.

- Sledujte „falešné“ výrazy tváře. I nejšikovnější lháři nejsou schopni imitovat jemné pohyby v horní části obličeje, které se přirozeně pojí s jistými emocemi.

- Ponechte jim zadní vrátka. Usnadněte jim říci vám pravdu. Nikdy nedávejte najevo překvapení nebo negativní reakci. Předstírejte, že jste je neslyšeli dobře, nebo nepochopili, co řekli. Vždy jim nechte skulinku, aby mohli zvážit svá slova a říci vám pravdu.

-av-
Zdroj: CareerBuilder - největší americký portál s nabídkami zaměstnání
Zobrazit přehled článků ze zdroje CareerBuilder