Podrží zaměstnanci United Airlines?

Jedenácté září 2001 se nesmazatelně vrylo do myslí nejen běžných lidí, ale zejména leteckých společností. Dříve nejbezpečnější doprava, která prožívala razantní růst, dostala úder, z něhož se dodnes obtížně vzpamatovává. Jednou ze společností, jež se ocitly na pokraji krachu, je United Airlines. Firma se snaží udělat vše pro to, aby odvrátila hrozbu bankrotu. Vrcholové vedení teď musí přesvědčit zaměstnance, že společnost, v níž pracují, má budoucnost.

Management tedy udělal radikální řez a přijal celou řadu úsporných opatření. Po bouřlivých diskusích ohledně snižování platů zaměstnanců a citelného omezení činnosti firmy přišla společnost United Airlines s novým plánem. Musí však bojovat se skutečností, že výdělky zaměstnanců United jsou nejnižší v tomto odvětví. "Návrat k původním odměnám by znamenal neřešitelný problém,“ říká Robert Mann, prezident R.W. Mann & Co., která se zabývá analýzou letecké přepravy.

United Airlines platí nejnižší mzdy nejen posádkám, ale i letištnímu personálu. Obě skupiny proto hrozí stávkou. Roční příjem člena posádky letadla s minimálně šestiletou praxí u United Airlines činí $ 26.721. Pro srovnání: u Southwest Airlines je to $27.882, Delta Airlines dokonce $29.331. Nejvyšší výdělek mechaniků dosahuje částky $22,89 na hodinu, ve srovnání s Deltou $26,12 a Southwest $32,96. „Management bude muset vymyslet fígl, jak zaměstnance udržet,“ říká Richard Gritta, profesor financí a dopravy University of Portland. Podle něj by dobrým startem mohl být motivační program s přímým podílem na zisku.

Odbory se zatím chovají zdrženlivě. United Airlines dosáhly prozatímní dohody s Asociací leteckých mechaniků, kde odboráři připustili větší snížení platů výměnou za záruku zachování pracovních míst. Aerolinky nyní vedou ještě jednání s palubním personálem a Mezinárodní asociací opravářů o větším snížení platů a dalších ústupcích. Pozorovatelé soudí, že pokud se podaří United Airlines vyhnout v několika příštích týdnech stávkám, veřejné mínění o společnosti se zlepší a na předchozí problémy se postupně zapomene. Stávka by problémy naopak prohloubila. Solidarita veřejnosti se stávkujícími totiž jaksi přestala existovat. „Dříve se stávkující mohli spolehnout na podporu veřejnosti v boji za svá práva proti zaměstnavateli. Teď už tomu tak není,“ říká David Gregory, profesor pracovního práva ze St. John's University.

O něco jednodušší situaci mají mechanici. Ti hravě využijí svých dovedností v jiných průmyslových odvětvích. Palubní personál, který by těžko hledal uplatnění jinde, však musí doufat v pokračování činnosti United Airlines.

- jr -

 

Zdroj: Workforce.com - informace o lidských zdrojích a jejich řízení
Zobrazit přehled článků ze zdroje Workforce.com