Pohodlné pracoviště nemusí být drahé

Řada zaměstnanců závidí kolegům pracujícím například pro společnost Google to, že mají na pracovištích luxusní gauče, neomezený přísun bezplatného jídla od předních kuchařů, tělocvičnu nebo prádelnu. Ne každá firma si může něco takového dovolit.

K bezplatnému jídlu a prádelně většinou nedojde. Na druhou však stranu není třeba investovat velké sumy, chcete-li svým zaměstnancům zajistit pohodlí a zvýšit produktivitu. Článek shrnuje několik nenákladných způsobů.

- Poskytněte masážní nástroje. V dnešní době existuje velké množství masážních nástrojů, které mohou zaměstnanci používat sami, aby si uvolnili záda, krk nebo ramena. Pořiďte jich několik a povzbuzujte zaměstnance, aby je používali.

- Pořiďte protistresové míčky. Zaměstnancům pomohou procvičit ruce jinak než psaním na klávesnici. Přispívají k větší pružnosti a kontrole prstů, uvolňují tlak a zlepšují krevní oběh v rukou. V nespolední řadě slouží také k odreagování od stresu.

- Zajistěte sáčky s ledem. Měly by být vždy připraveny v ledničce pro případ akutního zranění zaměstnance nebo jako pomoc proti bolesti rukou z přílišného psaní na klávesnici či používání myši. Vysvětlete zaměstnancům, že mohou těmto problémům předejít, když si ráno budou zahřívat ruce horkou vodou a na konci dne použijí na 10 až 20 minut právě sáčky s ledem.

- Poskytněte ergonomické vybavení pracovišť. Ujistěte se, že máte ergonomické kancelářské vybavení, jako jsou například zásobníky na dokumenty, telefonní sluchátka, počítačové myši, klávesnice apod. Poraďte se s odborníky.

- Poskytujte informace. Můžete distribuovat letáky, v nichž zdůrazníte důležitost protahování svalů, správného uspořádání pracoviště nebo zdravé životosprávy. Můžete také poskytnout knihy s praktickými radami.

- Vytvořte příjemnou odpočívací místnost. Zaměstnanci budou raději trávit své přestávky zde než u pracovních stolů. Zvažte instalaci akvária, rostlin, čaje zdarma a dalších malých požitků, které tuto místnost udělají příjemnou.

- Poskytněte místnost ke cvičení. Nejde o to, vybudovat tělocvičnu, ale poskytnout zaměstnancům tichý prostor k protažení. Stačí malá místnost, kterou vybavíte cvičebními podložkami nebo míči.

- Používejte ergonomický software. Velké firmy stále více používají software, který zaměstnancům plánuje krátké přestávky pro protažení např. jednou za hodinu. Pomáhají tak k udržování zdravých návyků. Řada takových programů je k dispozici zdarma.

- Organizujte lidskou sílu. Máte-li talentované zaměstnance, mohou jistě sami přicházet s nápady na zlepšení svých pracovišť. Vítejte jejich nápady a požádejte o pomoc při organizaci zábavných akcí, sportovních událostí apod.

-kk-

Zdroj: HR World - on-line komunita pro odborníky na lidské zdroje
Zobrazit přehled článků ze zdroje HR World